A Knesszet házelnökének hibája miatt nem sikerült átvinni a rabbinikus bíróság reformjáról szóló törvényjavaslatot

A harmadik és egyben utolsó parlamenti szavazáson csütörtök reggel nem ment át az a törvényjavaslat, amely a rabbinikus bírósági bírák kinevezési rendszerét reformálta volna meg, mert a Knesszet elnöke véletlenül ellene szavazott — írja a Times of Israel.

A Jes Atid képviselője, Mickey Levy „nem” szavazata miatt a Knesszet 51-51-es szavazategyenlőséget ért el. A parlamenti eljárás szerint a szavazategyenlőség a vereséggel egyenlő, és a törvényjavaslatot semmissé teszi, amíg egy későbbi Knesszet-ülésen újra be nem terjesztik.

Koalíciós források szerint a jövő héten újra megpróbálják elfogadtatni a törvényt.

Levy megpróbált külön engedélyt kérni, hogy megváltoztathassa szavazatát, miután rájött a hibájára, de a Knesszet jogi tanácsadója úgy döntött, hogy nem adhat le újabb szavazatot, így a szavazat érvényben maradt.

„Mivel nem tudom megváltoztatni a szavazást, az én szavazatomat, nincs többség a törvényjavaslat harmadik olvasatához, és a törvényjavaslat nem megy át” – jelentette be Levy a döntés után.

Az ügy további bírósági felülvizsgálatára kerülhet sor – jegyezte meg.

A Knesszet szabályai szerint a házelnök mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy engedélyezi-e egy képviselőnek a megismételt szavazást, ha azt állítja, hogy a szavazatát tévesen adta le, vagy az nem került rögzítésre.

A szavazás előtt Levy kissé zavartnak tűnt, és felszólította a törvényhozókat, hogy a harmadik olvasat helyett a második olvasatra adják le szavazatukat. Amikor a nagy képernyőn megjelent az 51-51-es szavazategyenlőség, a plenáris ülésen kitört a dühöngés, amikor Levy elismerte, hogy hibázott, és türelemre intette a törvényhozókat.

Mickey Levi, a Knesszer Jes Atid-párti elnöke

A szavazásra nem sokkal 10 óra előtt került sor, miután a Knesszet plénumában egész éjjel tartott a hajnali 1-kor kezdődött vita.

A törvényjavaslat kibővítette volna a rabbi-bírákat kiválasztó testületet úgy, hogy több kormányzati képviselő és több női képviselő legyen benne.

Ez a vereség a kormány számára a legutóbbi a kudarcok sorában.

A koalíciónak, amely nyolc, a politikai spektrum minden szegletéből származó pártot tömörít, csupán egyetlen mandátumnyi előnye van az ellenzékkel szemben, ami azt jelenti, hogy mindössze egy vagy két Knesszet-tagra van szükség ahhoz, hogy a koalíció törvényhozási ügyeit megtorpedózzák.

Bár a kormány még csak néhány hete áll, eddig már többször előfordult, hogy a jogalkotási célokat egyetlen lázadó frakció vagy törvényhozó akadályozta meg.

Szerdán az Új Reményt képviselő Sharren Haskel vonakodva visszavonta a marihuána dekriminalizálására vonatkozó javaslatot az első olvasat előtt, miután világossá vált, hogy a koalíció iszlamista Raam pártja nem fogja támogatni, így az intézkedés nem kapna többséget.

A múlt héten a kormány által támogatott palesztin családegyesítési törvény meghosszabbítása sem kapott többséget, miután a lázadó koalíciós képviselő, Amichai Chikli Jamina az ellenzékkel együtt ellene szavazott. Az a szavazás is 59-59-es szavazategyenlőséggel zárult, két Ráám-párti törvényhozó tartózkodott.

Az ellenzéki pártok ünnepelték a rabbinikus bíróság reformjáról szóló törvényjavaslat vereségét.

„Ez példátlan eredmény” – mondta a kisebbségi frakcióvezető, Jariv Levin a Haaretz szerint. „Alig egy hónap telt el azóta, hogy megalakult ez a csalárd kormány, és újra és újra sikerül legyőznünk törvényjavaslatait”.

Egymásnak ment Bennett és Netanjahu a Knesszetben

A miniszterelnök gúnyolódik elődjén, amiért az eredményeivel kérkedett, miközben az ellenzéki vezető azzal vádolja az új kormányt, hogy visszacsinálja az általa elért eredményeket.