Egymásnak ment Bennett és Netanjahu a Knesszetben

Naftali Bennett miniszterelnök gúnyolódott Benjamin Netanjahu, ellenzéki vezetőn, akit ügyefogyott showmannek nevezett. A két miniszterelnök a Knesszet plénuma előtt hétfőn szópárbajban véleményezte a kormány tevékenységét az iráni feszültségek kezelésével kapcsolatban — számol be a Times of Israel.

„Izrael Állam történetében még soha nem volt olyan, aki ennyit beszélt és ilyen keveset tett Iránnal kapcsolatban” – mondta Bennett Netanjahuról. A megjegyzések órákkal azután hangzottak el, hogy Netanjahu azzal vádolta Bennettet, hogy akaratlanul is segítette Iránt azzal, hogy vizet biztosított Jordániának.

„Ti lettetek a fő borúlátók” – mondta Bennett, utalva a volt miniszterelnök hírhedt 2017-es „pesszimista beszédére”, amelyben „borúlátókként” támadta az ellenzéket és a médiát, egy héber szóval, amely savanyúságot jelent.

„Amit ti elhanyagoltatok, azt mi helyrehozzuk, és ti vagytok az új ’savanyúak’” – tette hozzá a miniszterelnök. „Ti csak morgolódtok, panaszkodtok és nyafogtok”.

Az éles szóváltás volt az első a Knesszetben Netanjahu és utódja között, akik között évek óta feszült a viszony. Beszédében Bennett többször is mint „Knesszet-tag Netanjahu” emlegette Netanjahut, hangsúlyozva, hogy már nem ő a miniszterelnök.

Bennett gúnyolódott Netanjahu azon szokása miatt is, hogy a múlt hónapban véget ért 12 éves hivatali ideje alatt elért eredményeit dicséri.

„Ha én lennék Bibi Netanjahu helyében, én ezt tenném: este 20:03-kor komoly arccal betörnék az esti hírműsorokba. ‘Izrael polgárai, én vagyok a legnagyobb vezető Herzl óta, minden miniszterem eltörpül mellettem, és én veszem át az elismerést az eredményeikért” – szónokolta Bennett a Knesszet plénumának pódiumáról, hangját kissé mélyebbre véve, elődjét utánozva.

„Kipótoltuk azokat a réseket az oltóanyag-ellátásban, amelyeket önök hagytak maguk után, de nem kell minden egyes telefonbeszélgetésre sajtótájékoztatót összehívnunk (a Pfizer vezérigazgatójával) Albert Bourlával” – mondta Bennett.

A miniszterelnök elődje Gázával kapcsolatos teljesítményét is kifogásolta.

„A Gázai övezet 12 évnyi elhanyagolása és több tízezer rakéta után elődöm, Bibi Netanjahu megmásíthatatlan politikája az volt, hogy lehajtottuk a fejünket, nyeltünk, visszafogtuk magunkat” – mondta Bennett.

Saját beszédében Netanjahu visszavágott Bennettnek, őt okolva az országban nemrég ugrásszerűen megnövekedett koronavírusos megbetegedésekért.

„Egy kérdés Bennettnek és Jáir Lapid külügyminiszter csaló kormányának – hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt lerontani a koronavírus elleni küzdelemben elért sikereinket?” – tette fel retorikusan a kérdést.

„Sikerült bezárni a kórház COVID osztályait, önök újra megnyitották őket. Mi levettük a maszkokat, önök visszahozták a maszkokat” – tette hozzá Netanjahu. „Mit tesznek az újabb COVID-járvány kitörésével szemben? A válasz az, hogy semmit… az egyetlen dolog, amit tesznek, a szelfik és a tweetek”.

Netanjahu azt állította, hogy az új kormány „feladta az Iránnal kötött nukleáris megállapodás elleni harcot”.

Hozzátette, hogy Lapid „Izrael igazi miniszterelnöke”, és azzal vádolta a külügyminisztert, hogy harc nélkül megadja magát az amerikai követeléseknek Iránnal kapcsolatban.

„A tényleges miniszterelnök lemondott arról a szuverén elvről, hogy megvédje Izraelt az egzisztenciális fenyegetéstől, és ez mindent elmond” – mondta.

Máris az izraeli kormány bedöntésével fenyeget egy arab képviselő Izraelben

Szerinte nem szabad Izraelnek válaszolnia a gázai erőszakra.