Máris az izraeli kormány bedöntésével fenyeget egy arab képviselő Izraelben

Szerinte nem szabad Izraelnek válaszolnia a gázai erőszakra.

Ismét bebizonyosodott, mennyire cseréplábakon áll az izraeli koalíció, miután a Rá’ám arab képviselője, Mazen Ghainem előre jelezte, hogy hajlandó lenne „megdönteni” az izraeli kormányt, ha az nem neki tetsző döntést hozna Gáza ügyében.

A képviselő szavait vasárnap az izraeli Radio Mekan idézte, miután Ghainem az egyesült arab lista vezetője, Manszur Abbász és az új kormány közötti viharos kapcsolatról beszélt. „Bennett és Netanjahu? Mindketten rosszak” – fogalmazott Ghainem.

Majd hozzátette: szerinte „az egész izraeli médiát a kormány érdekében mozgósítják”.

Az arab képviselőt egy új törvény kiegészítésről is megkérdezték, aminek értelmében az izraeli arabok nem igényelhetnének állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt a palesztin hatósághoz tartozó arab házastársaik számára. Ghainem szerint ez egy „rasszista” törvény, és csak azért döntött tartózkodás mellett az ellenszavazat helyett, mert nem akarta megakasztani a kormányt. Ám mint hozzátette, „léteznek vörös vonalak”.

Majd egy világos üzenetet fogalmazott a kormány számára, és azt mondta: „ha a kormány lecsap Gázára [válaszul a Hamász támadásaira vagy más támadásra], meg fogom dönteni a kormányt”.

Az Arutz Sheva szerint nem sokkal korábban Walid Taha, az egyesült arab lista képviselője pedig arról tájékoztatta a kormányt, hogy négyfős képviselőcsoportjával nem fog szavazni a Kneszetben, és a parlamenti bizottságok egyeztetésein sem vesz részt „további értesítésig”.

A lap szerint valószínű, hogy az egyesült arab lista tagjai megsértődtek, amiért Jair Lapid és Benny Ganz többszörös kísérletet tett arra, hogy csökkentsék koalíciójuk függőségét az arab képviselőktől, noha a választások megnyeréséhez korábban a támogatásukat kérték.

Történelmet írt az arab-izraeli Ráám párt a Bennett-Lapid koalícióhoz csatlakozva

Évtizedek óta az első arab párt, amely csatlakozott a kormányhoz. Az iszlamisták beváltják ígéretüket, hogy belülről keresik a változást, és milliárdokat nyernek a közösségnek ígért állami támogatásból.