Hekkertámadás miatt leálltak az iráni benzinkutak

Az iráni benzinkutak fizetőrendszerét ért kibertámadással káoszt és zűrzavart akartak okozni az országban – jelentette ki szerdán a síita állam elnöke, Ebrahim Raíszi, és további támadásoktól óvott.

Iránban kedden érte kibertámadás a benzinkútjainak fizetőrendszerét, amely lehetővé teszi a támogatott árú üzemanyag igénybe vételét. A támadás nyomán hosszú sorok alakultak ki a benzinkutak előtt, szerdára pedig a 4300 benzinkútból még mindig csak 220 fizetőrendszerét sikerült ismét üzembe helyezni.

Bár az irániak kártya nélkül is tudnak tankolni, az üzemanyag így kétszer annyiba kerül.

Fateme Kahi, az iráni állami olajvállalat szóvivője szerint szerdára már közel 3000 benzinkút vált ismét működőképessé, ám ezeknél még mindig csak kártya nélkül lehet tankolni.

Abolhaszan Firúzábádi, az ország kibertérrel foglalkozó tanácsának főtitkára szerint összefüggés van a mostani támadás és a júliusi, Irán vasúthálózatát ért hekkertámadás között, és elképzelhető, hogy mindkettőt külföldről követték el.

Jóllehet, Teherán nem nevezett meg senkit elkövetőként, a közösségi médiában sokan Irán fő ellenségét, Izraelt vádolják a kibertámadás elkövetésével.

Az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség korábban azt közölte, hogy mind a benzinkutak elleni, mind pedig a vasúthálózat elleni támadás során a felhasználók a „Kibertámadás 64411”-et tartalmazó hibaüzenettel találták magukat szemben. Az AP hírügynökség ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szám az ország de facto vezetője, Ali Hamenei ajatollah irodájának a telefonszáma. A hír később lekerült az ISNA weboldaláról, amelynek üzemeltetői később azt állították, hogy ők is hekkertámadás áldozatai lettek. Az AP mindazonáltal hozzáteszi, Iránban nem ritka, hogy – hekkertámadásra hivatkozva – a hírügynökségek utólag eltávolítanak az oldalaikról olyan híreket, amelyek a vezetésnek nem tetszenek.

Helyszíni beszámolók szerint továbbra is hosszú sorok kígyóznak a benzinkutak előtt a fővárosban, Teheránban is, ahol egy helyen a forgalom is megbénult az üzemanyagra várakozó járművek miatt.

Iránban található a világ harmadik legnagyobb olajtartalékja, 2020-ban pedig az ország a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) ötödik legnagyobb olajkitermelője volt. Az országban 2019-ben drasztikusan megemelték az üzemanyagárakat, aminek nyomán tömegtüntetések törtek ki. A megmozdulásokat a hatóságok kíméletlenül leverték. Nem hivatalos becslések szerint az összecsapásoknak több ezer áldozatuk volt.

Vízhiány fenyegeti Iránt, és ezért csak magát okolhatja

Olyan sok vízerőművet épített Irán az elmúlt évtizedekben, olyan elhibázottan vezeti a vízgazdálkodását, hogy súlyos vízhiány fenyegeti és húsz éven belül elvesztheti termőföldjeinek 70%-át.