„Amerika nem tudta legyőzni a tálibokat, ezért tárgyal velük”

Az Egyesült Államok azért kezdett tárgyalásokat a radikális tálib mozgalom képviselőivel a csapatok Afganisztánból való kivonásáról és egy politikai megállapodásról, mert katonailag nem tudták legyőzni őket, és kénytelen volt folyamatosan feladni állásaikat — mondta az Egyesült Államok korábbi afganisztáni különmegbízottja.

Zalmay Khalizad erről a CBS televíziónak beszélt egy vasárnapi interjújában.

„A tálibok jelentik Afganisztán valóságát. Nem győztük le őket. Valójában akkor is sikeresek voltak a harctéren, amikor mi tárgyaltunk velük, és azért tárgyaltunk velük, mert katonailag a helyzet nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, minden évben veszítettünk (az ellenőrzött) területekből” — mondta.

Egy tévériporter megkérdezte, hogy a tálibok valóban megnyerték-e a háborút. „Előreléptek, bár lassan” — válaszolta Khalilzad. „Pozíciókat adtunk át a táliboknak, és az alternatíva az volt, hogy vagy megegyezünk, vagy folytatódik (a tálibok előrenyomulása)” — tette hozzá.

A múlt héten kedden az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy Khalilzad távozik az afganisztáni különmegbízotti posztról, és hogy helyettese, Thomas West veszi át a tisztséget. Az amerikai sajtó szerint a 70 éves Khalilzad előző nap nyújtotta be lemondását a tárca vezetőjének.

Khalilzad a levélben többek között elismerte, hogy nem sikerült megvalósítani az afgán kormány és a radikális tálibok és az Egyesült Államok közötti politikai megállapodást, amelynek közvetítésében ő segédkezett az előző amerikai kormányzat idején. „Az afgán kormány és a tálibok közötti politikai megállapodás nem a tervek szerint alakult” — mondta.

Khalilzad pastu, aki amerikai állampolgárságot kapott, és eredetileg Afganisztánból származik.

A George W. Bush elnök vezette kormányzatban afganisztáni különmegbízottként, majd kabuli nagykövetként szolgált. Az előző amerikai elnök, Donald Trump 2018 szeptemberében nevezte ki ismét afganisztáni különmegbízottnak. A Trump-kormányzat és a tálibok közötti, 2020 februárjában, a katari fővárosban, Dohában aláírt békemegállapodás tervezője lett.

A radikális tálibok nagyszabású hadműveletet indítottak Afganisztán ellenőrzésének átvételére azt követően, hogy az Egyesült Államok tavasszal bejelentette, hogy ki akarja vonni csapatait az iszlám köztársaságból. Augusztus 15-én a tálibok harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült. Az amerikai csapatok szeptember elejére teljesen kivonultak Afganisztánból, véget vetve közel 20 éves jelenlétüknek.

Hámenei legfelsőbb vezető Izrael ellen uszított Mohammed próféta születésnapja alkalmából

Az Ábrahám-egyezmények néven ismertté vált megállapodások megkötésében jelentős szerepe volt Donald Trump amerikai elnöknek, valamint vejének és főtanácsadójának, Jared Kushnernek.