Hámenei legfelsőbb vezető Izrael ellen uszított Mohammed próféta születésnapja alkalmából

Azoknak az arab országoknak, amelyek 2020-ban normalizálták viszonyukat Izraellel, vissza kellene vonniuk döntésüket – mondta Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető vasárnap egy muszlim ünnep alkalmával Teheránban.

    „Egyes kormányok sajnálatos módon hibákat követtek el, hatalmas hibákat, és vétkeztek, amikor normalizálták kapcsolataikat a kizsákmányoló és elnyomó cionista rezsimmel”

– hangsúlyozta Hamenei az állami televízióban közvetített beszédében.

A legfelsőbb vezető szerint ez az iszlám egység elleni lépés volt. Hámenei azt követelte, hogy az érintettek vonják vissza döntésüket, és hozzák helyre az általuk elkövetett „ordító” hibát.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó 2020-ban normalizálta viszonyát Izraellel. Az Ábrahám-egyezmények néven ismertté vált megállapodások megkötésében jelentős szerepe volt Donald Trump akkori amerikai elnöknek, valamint vejének és főtanácsadójának, Jared Kushnernek.

Liberman: Az Iránnal való konfrontáció csak idő kérdése

Az izraeli pénzügyminiszter szerint semmilyen diplomáciai megállapodás nem fogja megállítani az iráni atomprogramot.

    „Ha megvalósul a muszlimok egysége, akkor minden bizonnyal a palesztin kérdést is sikerül sokkal jobban megoldani”

– vélekedett Hamenei.

A legfelsőbb vezető az Iszlám Egység Konferenciájának résztvevői előtt beszélt erről. Az összejövetelt minden évben Teheránban rendezik meg Mohamed próféta születésének évfordulója alkalmából.

Teherán több mint 42 éve a palesztin ügy állhatatos támogatója. Az 1979-ben létrejött Iráni Iszlám Köztársaság nem ismeri el Izraelt.

Hamenei május elején terroristák bázisának nevezte az országot, amely ellen harcolni kell. Az iráni legfelsőbb vezető akkor megjegyezte: szerinte az ellenséges cionista rezsim bukása elkerülhetetlen.

Egy új palesztin fatwa elítéli az „Ábrahám-egyezmények” kifejezést

A fatwa tanács szerint a megállapodások „a muszlim hit elleni támadás mellett hasznot hajtanak a megszállóknak”.