Egy új palesztin fatwa elítéli az „Ábrahám-egyezmények” kifejezést

A Palesztin Legfelsőbb Fatwa Tanács szerdán elítélte az „Ábrahám egyezmények” kifejezés használatát az Izrael, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti normalizációs megállapodásokra – írja a The Jerusalem Post.

Az egyezmények Ábrahám pátriárkáról, a három fő monoteista vallás – a zsidóság, az iszlám és a kereszténység – közös őséről kapták nevüket.

A Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben muszlim igazságszolgáltatással foglalkozó tanács úgy határozott, hogy

az egyezmények „a muszlim hit elleni támadás mellett hasznot hajtanak a megszállóknak és egyértelmű fenyegetést jelentenek nemzetünk legfontosabb kérdéseire, a palesztin ügyre és az al-Aksza mecset kérdésére.”

A tanács szerint az „Ábrahám-egyezmények” kifejezés mögött állók arra törekedtek, hogy „a nagy Izrael térképével összhangban rajzolják át a Közel-Kelet térképét”.

Azt is hozzátették, hogy

az Ábrahám-projekt „lehetőséget ad a területen nem-őshonos népeknek a régióba való beilleszkedésre és állítólagos történelmi jogaik érvényesítésére”.

A tanács szerint az a döntés, hogy a normalizációs megállapodásokat a „ábrahámi vallásokról nevezik el, a megtévesztés egyik formája”.

Ugyanakkor a muszlimoknak és a palesztinoknak – jegyezte meg a tanács – nincs gondja az monoteista vallások híveivel.

„A földünkön zajló harc valósága,  hogy szembe szálljunk a cionista megszállással és a telepes agresszióval” – fogalmazott közleményében a tanács.

Végezetül úgy fogalmaztak, hogy azok, akik Ábrahám próféta nevén hirdetik a megállapodásokat „gonosz cselekedeteik igazolására” teszik ezt.

Lepattantak a palesztinok az Arab Ligáról

Az Arab Liga leszavazta azt a palesztin előterjesztést, amely elítéli a kétoldalú kapcsolatok normalizálásról szóló megállapodást Izrael és az Emírségek között.