Muszlim és zsidó katonák fogtak össze a szakállviselésért

Négy amerikai katona úgy véli, hogy a hadsereg szakállviselési szabályzata sérti a szabad vallásgyakorláshoz való jogukat és ezért pert indítottak – írja a Zsidó.com

A USS Theodore Roosevelt anyahajón szolgáló zsidó altiszt, Edmund Di Liscia 2018-ban engedélyt kért és kapott arra, hogy vallási meggyőződése miatt ne borotválkozzon. Felettesei azonban csak ideiglenes engedélyt adtak a számára, amelyet azóta visszavontak. Emellett a katonának el kellett viselnie társai zaklatását is, akik azzal fenyegették, hogy lefogják és erőszakkal vágják le a szakállát. Ekkor döntött úgy Di Liscia, hogy három muszlim bajtársával összefogva kiharcolja, hogy megkötések nélkül, szabadon gyakorolhassák vallásukat a katonai szolgálat ideje alatt.

„Minden vágyam, hogy a továbbiakban is a hazámat szolgáljam. Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy választanom kelljen a szolgálat folytatása és a vallási meggyőződésemhez való hűség között. Azt is szeretném elérni, hogy más ortodox zsidók is csatlakozzanak a hadsereghez és eközben ne kényszerüljenek feladni a vallási kötelezettségeiket”

– mondta Di Liscia.

Bár a zsidó jog lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos módszerekkel borotválkozni lehessen, egyes irányzatok, például a hászidizmus, szigorúan tiltja, hogy akár csak megkurtítsák az arcszőrzetet.

Két lánytestvér a Pentagon óvodájában játszott 9/11 idején, ma az amerikai hadseregben szolgálnak

A két lánytestestvért megihlette a körülöttük tapasztalt hősiesség, és ma mindketten az amerikai hadseregben szolgálják hazájukat.

A szakállukhoz ragaszkodó katonák számára a vallásszabadságért küzdő Beckett Alapítvány nyújt jogi segítséget. Véleményük szerint a haditengerészet megsérti a vallásszabadságot garantáló törvényt, melynek alapján a Pentagon 2004 óta lehetővé teszi, hogy szükség esetén az egyenruhát a katonák vallási igényeinek megfelelően alakítsák át. A szárazföldi erők és a légierő már régóta engedélyezi a szakáll viselését a zsidó, muszlim és szikh katonák számára. Ezzel szemben a haditengerészet legfeljebb ideiglenes engedélyeket ad ki.

Az első szikh vallású tengerésztiszt, Sukhbir Singh Toor főhadnagy szakáll- és turbánviselésre jogosító engedélye például csak háborús zónán kívül érvényes. A szakállviselést elsősorban azért tartják problémásnak, mert a gázálarc szigetelését akadályozhatja a hosszú arcszőrzet. A perben résztvevő muszlim katonák pedig egyáltalán nem kaptak felmentést a borotválkozás alól, miközben azok, akik egészségügyi okokat hoztak fel, megkapták az engedélyt. Egészségügyi ok lehet például, ha valakinek túl érzékeny az arcbőre és a rendszeres borotválkozás égető érzést vagy gyulladást okozna. A szimptómák meglétét azonban rendszeresen igazolni kell.

„Az elmúlt években egyre több siker koronázza a közszolgálatban dolgozó kisebbségek és a hagyományosan háttérbe szorított csoportok jogaiért folytatott küzdelmünket. Fontos, hogy a vallási kisebbségek tagjainak soha ne kelljen a szolgálatuk és a hitük között választani”

– mondta Ahmad Maaty, a Közszférában Dolgozó Amerikai Muszlimok Szövetségének vezetője.

A Zsidó.com eredeti cikke itt olvasható.

Kötelezően beoltanak mindenkit az amerikai hadseregben

A védelmi miniszter szerint a koronavírus elleni kötelező védőoltás szükséges a haderő és az amerikai nép védelméhez.