Elhalasztják a vuhani maratont a koronavírusjárvány terjedése miatt

A kínai hatóságok a lakosok tömeges tesztelésével és célzott lezárásokkal igyekeznek megfékezni a vírusfertőzéseket – írja a France24.

Az esetszámok növekedése miatt a „Vuhan Maraton” szervezői kiadott közleményükben azt írták, hogy elhalasztják a vasárnapra tervezett versenyt a közép-kínai városban, „a járvány terjedését megelőzendő”.

Az eseményre 26 ezer résztvevőt vártak, akik a teljes maratont és a félmaratont is magában foglaló versenyszámokon vettek volna részt abban a városban, ahol 2019 vége felé először azonosították a koronavírust

– jelentette a kínai állami média.

A szervezőbizottság közölte, hogy visszatéríti a már regisztrált versenyzők nevezési díját.

Kína agresszív, tömeges tesztelésekkel és határainak rendkívül szigorú lezárásával sikeresen leszorította a fertőzéseinek számát.

Kína már hónapokkal a járvány előtt jelentősen megnövelte a koronavírus-tesztjeinek számát

A megszerzett hivatalos kínai kormányzati beszerzési adatok szerint a PCR-készletek felvásárlása már 2019 júliusában kezdődött.

Az azonban továbbra sem világos, hogy a jövő vasárnap megrendezendő 40. pekingi maraton a tervek szerint zajlik-e majd.

Pekingben február 4-én kezdődnek a téli olimpiai játékok, és a szervezők a hónap elején elismerték, hogy a koronavírus miatt „nagy nyomás nehezedik rájuk”.

A játékok a világjárvány kezdete óta a legszigorúbb tömegsportesemény lehet, mivel a külföldi nézőket nem engedik be, és a szigorúan ellenőrzött „buborékba” belépők számára kötelezően védőoltást írnak elő.

A sportolóknak be kell oltatniuk magukat, vagy 21 napos karanténnal kell szembenézniük a Kínába való belépéskor.

Koronavírus: új dokumentumok bizonyíthatják a vuhani labor felelősségét

Az Intercept 900 oldalnyi dokumentumhoz jutott hozzá, amelyek kockázatos kísérletek részleteit tartalmazzák.