Az iszlamisták miatt hadgyakorlatozásba kezdett Oroszország a tádzsik-afgán határon

Orosz-tádzsik hadgyakorlatot tartottak pénteken Tádzsikisztán Afganisztánnal közös határa közelében, felkészülésként a radikális iszlamista tálibok kezére jutott ország felől jelentkező lehetséges biztonsági fenyegetések elhárítására.

Az afgán határtól mindössze 20 kilométerre található Momirak lőtéren harckocsik és harci helikopterek bevetésével tartott pénteki manőver részét képezi annak a nagyszabású hadgyakorlatnak, amely a volt szovjet tagköztársaságokból álló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tömb égisze alatt indult mintegy ötezer katona és 700 páncélozott jármű bevonásával hétfőn.

A pénteki manőveren a Dusanbéban található 201-es számú orosz katonai bázis alakulatai, illetve tádzsik erők gyakorolták a lehetséges támadás elhárítását.

Serali Mirzo tádzsik védelmi miniszter pénteken közölte, hogy a hadgyakorlatok megtartását „a nemzetközi koalíció afganisztáni visszavonulását követő katasztrofális változások” tették szükségessé.

    „Terrorista csoportok tevékenykednek Afganisztánban (…), számos korszerű fegyverre tettek szert, jelentősen ki tudták építeni állásaikat és a jelen helyzetet kihasználva olyan körülményeket akarnak teremteni, hogy az országot további káros tevékenységek hídfőállásává változtassák a régióban”

– húzta alá a tárcavezető.

Visszatoloncolják a tálibok elől menekülő afgán katonákat

A kabuli kormány több repülőgépet küldött értük a tádzsikisztáni Kulob repülőterére.

Oroszország és szövetségesei már augusztusban és szeptemberben is tartottak kisebb gyakorlatokat a tádzsik-afgán határnál. Az orosz vezetés ugyanis attól tart, hogy iszlamista szélsőségesek szivároghatnak be a közép-ázsiai országokba, amelyeket Moszkva ütközőövezetnek tekint Afganisztán és Oroszország között.

Oroszország biztosította Tádzsikisztánt arról, hogy segítséget nyújt, ha az országot támadás éri Afganisztán területéről.

Afganisztán északi szomszédjai közül Tádzsikisztán kivételével minden ország de facto elfogadta, hogy a tálibok irányítják Afganisztánt, és elkezdtek munkakapcsolatot kialakítani velük. De Tádzsikisztán elutasítja a párbeszédet a szélsőségesekkel, és jelentések szerint a határ mindkét oldalán jelentős erők sorakoztak fel.

Öngyilkos merénylőkkel védenék meg a határaikat a tálibok

Laskar-i Manszúr (Manszúr milíciája) nevű különleges alakulatot Afganisztán Tádzsikisztánnal, illetve Kínával közös határának védelmére vezényelték.