Öngyilkos merénylőkkel védenék meg a határaikat a tálibok

Az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok öngyilkos merényletekre kiképzett harcosokból szerveztek zászlóaljat a dél-ázsiai ország Tádzsikisztánnal, illetve Kínával közös határainak védelmére.

Ezt Niszár Ahmad Ahmádi molla, az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány tálibok által kinevezett kormányzóhelyettese jelentette be szombaton a Hama Press helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

„Az öngyilkos merénylőkből álló Laskar-i Manszúr (Manszúr milíciája) nevű különleges alakulatot átvezényeltük a határokhoz”

– ismertette Ahmádi molla.

A tájékoztatás szerint az említett alakulat harcosai korábban részt vettek a megbuktatott afgán vezetés biztonsági erői és a nemzetközi koalíció katonái elleni terrorcselekményekben.

„A zászlóalj nélkül nem lehetett volna elérni az Egyesült Államok vereségét. Ezek a bátor harcosok különleges robbanóöveket hordanak, amelyek segítségével amerikai támaszpontokon robbantottak Afganisztánban”

– hangoztatta a tálibok tartományi tisztségviselője.

A Hama Press beszámolt arról is, hogy az északi határokhoz vezénylik a Badri-313 nevű alakulatot is, amely a tálibok szinte minden kulcsfontosságú hadműveletében részt vett az idén, ami a kabuli vezetés megdöntéséhez vezetett augusztus közepén.

A tálibok a 2000-es évek közepétől kezdtek el alkalmazni öngyilkos merénylőket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól átvéve ezt a taktikát.

A tálib harcosok aggódnak amiatt, hogy „elszalasztották az esélyt a mártíromságra”

„Az összes emberem szereti a dzsihádot és a harcot. Amikor Kabulba jöttek, nem érezték magukat jól. Itt már nincs harc” – nyilatkozta Abdulrahman Nifiz parancsnok a Washington Postnak.