A tálib harcosok aggódnak amiatt, hogy „elszalasztották az esélyt a mártíromságra”

Húsz évvel azután, hogy az amerikai hadsereg inváziója során kiszorították őket a hatalomból, a tálibok gyors hatalomátvétele az országban azt eredményezte, hogy a harcosok szerepe megváltozott ahhoz képest, amire eredetileg kiképezték őket – írja az Unilad.

Most, hogy az amerikai csapatok kivonultak Afganisztánból, az egyes mártírjelöltek állítólag nehezen tudnak alkalmazkodni az új helyzethez.

A Washington Post Abdulrahman Nifiz tálib parancsnokkal beszélgetett a felügyelete alatt álló 250 harcosról.

„Az összes emberem szereti a dzsihádot és a harcot. Amikor Kabulba jöttek, nem érezték magukat jól. Itt már nincs harc”

– magyarázta.

A harcosok mindennapi élete megváltozott a néhány hónappal ezelőttihez képest, amikor lényegesen aktívabb harcokban vettek részt, például külföldi konvojok és előőrsök megtámadásában. Most úgy tűnik, hogy a fővárosból érkező erőszakról szóló jelentések a nők és az új kormány ellen tüntetők körül forognak, miközben a harcosok autókat ellenőriznek, ellenőrzőpontokat őriznek, és élvezik a napsütést.

„A mártírhalált keresőknek különböző képességeik vannak. Egyeseket mellénybombák használatára képeztek ki, másokat autóbombákra vagy célzott gyilkosságokra, és vannak olyanok, akik frontvonalbeli harcosok voltak.”

„Sok harcosom aggódik amiatt, hogy a háborúban elszalasztották a mártíromság lehetőségét. Azt mondom nekik, hogy nyugodjanak meg. Még mindig van esélyük arra, hogy mártírrá váljanak. De ez az alkalmazkodás időbe telik”

– mondta Nifiz.

A The Post szerint néhány harcos úgy vélte, hogy az USA elleni háborút „Isten szentesíti”, és ez „egyértelmű út a paradicsomba”.

A brit SAS elitkommandósai önként maradnának bosszút állni a kabuli támadásért

Sajtóértesülések szerint a SAS harcosai az Afganisztán és Pakisztán között húzódó határ környékén fogják felállítani bázisukat, amit az amerikai hadsereg Delta Force és Navy Seals egységeinek tagjai is használhatnak majd.