Visszatoloncolják a tálibok elől menekülő afgán katonákat

Tádzsikisztánból szerdán repülőgépen hazaszállítottak csaknem 300 afgán katonát, akik a tálib fegyveresek elől menekülve lépték át a két ország közös határát – közölte egy tádzsik biztonsági forrás.

Az afgán biztonsági erők több száz tagja vonult át a tádzsik-afgán határon az elmúlt napokban amiatt, hogy a szélsőséges tálibok előrenyomultak Észak-Afganisztánban.

A gyorsan romló helyzetet az idézte elő, hogy a külföldi koalíciós csapatok húszévi háború után teljesen kivonulnak a közép-ázsiai országból, valamint hogy a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elakadtak.

Egy tádzsik biztonsági forrás szerint a kabuli kormány több repülőgépet küldött a tádzsikisztáni Kulob repülőterére, és ezek nem sokkal később 280 katonával a fedélzetükön visszaindultak Afganisztánba. A forrás szerint a következő napokban további mintegy 300 katona fog visszatérni.

Tádzsikisztán aggodalmát fejezte ki a területére lépő afgán katonák miatt, és közölte, hogy 20 ezer embert mozgósít a déli szomszéddal közös határ megerősítésére. Segítséget kapott Oroszországtól is, amelynek legnagyobb külföldi katonai támaszpontja a volt szovjet köztársaságban található.

Több, mint ezer afgán katona lépte át a tádzsik határt

A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta májusban az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból.