Több, mint ezer afgán katona lépte át a tádzsik határt

Több mint ezer afgán katona kelt át a tádzsik határon hétfőre virradó éjszaka a tálib lázadókkal folytatott harcokat követően – jelentette be a közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága.

A hivatalos tádzsik állami hírügynökség, a Hovar által idézett biztonsági szolgálati közlemény szerint „az afgán kormánycsapatok 1037 katonája vonult vissza Tádzsikisztán területére a tálibokkal folytatott fegyveres összetűzések nyomán”.

A nyilatkozat hozzátette, hogy „a harcoló tálibok teljes ellenőrzésük alá vonták” a Tádzsikisztánnal 910 kilométeres szakaszon határos Badahsán afgán tartomány hat körzetét.

Az elmúlt héten már eddig is több száz afgán katona lépte át a tádzsik határt a tálibok előretörése elől menekülve. Tádzsikisztán „a jószomszédság elve és az afgán belügyekbe való be nem avatkozás politikája” alapján eddig valamennyi afgán katonát átengedte a területére.

A tádzsik védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy Emomali Rahmon elnök utasítást adott a nemzetbiztonsági tanács ülésén a tádzsik-afgán határ védelmének megerősítésére 20 ezer katona odavezénylésével. Az államfő kijelentette: különös figyelmet kell szentelni a jogsértések megfékezésének a határon, így a többi között a határon átnyúló kábítószer-bűnözést és a terrorizmust.

A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. Az amerikai csapatkivonások terv szerint legkésőbb szeptember 11-re befejeződnek.

Az amerikai béketeremtő művelet tetőpontján, 2010-2013 között az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei több mint 150 ezer katonát állomásoztattak az országban. A legfőbb katonai erőket 2014-ben vonták ki az országból.

Az afgán hadsereg egymást követő kudarcainak fényében, különösen, ami az északi tartományokat illeti, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon lehetséges „lassítást” jelentett be a kivonulási műveletek végrehajtásában, és Scott Miller tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka kedden azt mondta: nem kizárt a tálib csapatok elleni légi csapások lehetősége.

Afganisztán: a nagyhatalmak temetője

Az USA két évtizede tartó afganisztáni intervenciójának eddigi mérlege: mintegy 2261 milliárd elpazarolt dollár és 174 ezer halott. Pelle János írása.