Moszkva és Ankara egymásnak feszül, kémkedés vádjával őrizetbe vettek négy oroszt

Törökország fogva tart hat gyanúsítottat, köztük négy oroszt, akiket kémkedéssel vádolnak, miután a csecsen disszidensek elleni fegyveres támadások előkészítésének gyanújával őrizetbe vették őket – írja a Reuters a TRT Haber állami műsorszolgáltatóra hivatkozva.

A török rendőrség először október 8-án vette őrizetbe a gyanúsítottakat egy Isztambulra és a déli üdülővárosra, Antalyára összpontosító művelet során: négy orosz, egy ukrán és egy üzbég állampolgár szerepel az elfogottak között.

Egy isztambuli bíróság most úgy döntött, hogy előzetes letartóztatásba helyezi őket „politikai vagy katonai kémkedés” vádjával, ami akár 15-20 év börtönbüntetést is vonhat maga után – közölte a TRT Haber az állami Anadolu hírügynökségre hivatkozva.

„A gyanú szerint a gyanúsítottak fegyveres akciót készítettek elő csecsen másként gondolkodók ellen Törökországban, és fegyverek beszerzésével készültek e cselekmények végrehajtására”

– közölte a TRT.

Borítókép: NATO North Atlantic Treaty Organization/Flickr

Trexit, avagy Törökország végképp leválik a Nyugatról?

Nincs túl sok esély annak megakadályozására, hogy Törökország beágyazódjon az Oroszországgal és Iránnal kötött „természetes” szövetségbe.