Az amerikai misszionáriusok meggyilkolásával fenyegetett a túszejtők vezére

A Haitin elrabolt 17 keresztény közül öten gyerekek. 

A 400 Mawozo nevű banda vezetője, a Lamo Sanjou álnéven azonosított férfi kijelentette, hogy kész megölni „ezeket az amerikaiakat”, ha nem teljesítik követeléseit.

A Reuters globális hírügynökség ugyanakkor nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvétel valóságtartalmát. A videón egy bíbor öltönybe öltözött férfi beszélt több másikkal körülvéve, de a misszionáriusok nem voltak láthatók.

„Ha nem kapom meg, amit akarok, akkor inkább megölöm ezeket az amerikaiakat egy nagy pisztoly tárát ürítem ki mindegyikük fejébe” – fenyegetett a férfi.

Haiti Gang Leader Threatens To Kill Kidnapped Missionaries In New Video

Video posted on social media shows the leader of the gang authorities say kidnapped 17 missionaries in Haiti threatening to kill them if his ransom demands a…

A Le Nouvelliste helyi lap egyébként a nap folyamán közölte, hogy Leon Charles haiti rendőrfőnök benyújtotta lemondását Ariel Henry miniszterelnök korábbi nyilatkozataira hivatkozva.

Liszt Quitel haiti igazságügyi miniszter a héten közölte, hogy a bűnszervezet fejenként egymillió dollár váltságdíjat követel az elhurcolt misszionáriusokért.

Biztonsági szakértők szerint a 400 Mawozo kisstílű tolvajbandaként kezdte, de hamarosan Haiti egyik hírhedt bűnszervezetévé nőtte ki magát, amely a főváros, Port-au-Prince-től keletre található térségeket tartja ellenőrzése alatt és mostanra gyilkosságok, emberrablások elkövetéséről és zsarolásról ismert.

A tizenhét misszionáriust és családtagjaikat szombaton hurcolták el a természeti csapások és belpolitikai bizonytalanság sújtotta Haiti fővárosában. A Christian Aid Ministries beszámolója szerint a misszionáriusai újjáépítési és lakhatási projekteken dolgoztak a 7,2-es erősségű augusztus 14-i földrengés nyomán. A csoport éppen egy árvaházat látogatott meg, amikor elrabolták őket.

Az országba gyakran érkeznek keresztény missziók az Egyesült Államokból és Kanadából.

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. Az ENSZ szerint az idén augusztusig 328 emberrablást regisztrált a helyi rendőrség, míg  tavaly összesen 234 ilyen eset volt.

Keresztényekre támadtak Nigériában, halottak és több tízezer menekült

Az Open Doors USA jelentése szerint Nigériában több keresztényt gyilkolnak meg hitük miatt, mint bármely más országban.