Keresztényekre támadtak Nigériában, halottak és több tízezer menekült

Nigériában a hétvégén több éjszaka elkövetett erőszakos támadássorozatnak lehettek tanúi, amelyért sokan a fulani radikálisokat okolják. A jelentések szerint mintegy hét ember meghalt, közel 300 házat leromboltak és sokakat kitelepítettek – írja a Christian Post.

A támadás következtében mintegy 100 hektárnyi mezőgazdasági terület megsemmisült, legalább 250 ház égett le és tömegesen telepítettek ki embereket.

Az Egyesült Királyságban működő Barnabas Fund segélyszervezet szerint a támadás egy „túlnyomórészt keresztények lakta területen” történt.

„Hétről hétre Riyom, Barkin Ladi, Bassa, Jos South és Jos East területek közösségei heves támadásoknak vannak kitéve”

– mondta Hezekiah Ayuba Dimka a terület szenátora.

„Amíg mi beszélünk, addig 275 házat gyújtottak fel, és több mint 22 000 embert, köztük nőket, gyerekeket és időseket, telepítettek ki”

– mondta.

A támadásra reagálva az Open Doors USA jelentése szerint Nigériában több keresztényt gyilkolnak meg hitük miatt, mint bármely más országban.

Az elmúlt években több ezer nigériai civilt öltek meg a Boko Haram és az Iszlám Állam által elkövetett erőszakos támadásokban Nigéria északkeleti részén, továbbá radikalizálódott hausza-fulani pásztorok támadtak meg és pusztítottak el túlnyomórészt keresztény földművelő közösségeket Nigéria középső részén.

A Globális Terrorizmus Index szerint 2020-ban Nigéria a harmadik leginkább terrorizmus által sújtott ország. A jelentés szerint Nigériában 2001 és 2019 között több mint 22 000 embert öltek meg terrorcselekményekben.

Elrabolt életek — Népirtás Nigériában

Hiába a népirtás ténye, a segítség már tíz éve késik. Hajdú Tímea írása.