Azt állítja, hogy nem hazudott a német-izraeli énekes, aki Dávid-csillagos nyaklánca miatt nem kapott szobát

Egy német-izraeli énekes, aki azt állította, hogy egy németországi szállodában megtagadták tőle a kiszolgálást, mert Dávid-csillag medált viselt, megismételte állítását, miután a német médiában kétségek merültek fel ezzel kapcsolatban — írja a JTA zsidó hírügynökség.

Gil Ofarim azután vált híressé, hogy a közösségi médiában azt állította, hogy a szálloda egyik alkalmazottja október 5-én közölte vele, hogy a Westin Leipzig szállodában nem kap kiszolgálást, ha nem takarja el a medált. Több százan jelentek meg a szálloda előtt tiltakozásul.

A szállodában azon az éjszakán rögzített képi bizonyítékok „komoly kétségeket” ébresztenek a rendőrségben Ofarim beszámolójának pontosságával kapcsolatban, amelyet az alkalmazott is tagadott – jelentette a héten több német újság.

A Leipziger Volkszeitung című lap egy meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozott, míg a Bild am Sonntag egy videoklipet tett közzé, amelyen Ofarim úgy érkezik a szállodába, hogy a Dávid-csillag medál nem látható.

A Leipziger Volkszeitungnak adott hétfői interjújában Ofarim ragaszkodott ahhoz, hogy „nem hazudott” a vele történtekről. A Bild am Sonntagnak pedig azt mondta, hogy az általa leírt megjegyzéseknek akkor is van értelme, ha a nyaklánca nem látható.

Ofarim azt is elmondta, hogy egy mögötte sorban álló személy hozta fel először a medált, mondván, hogy Ofarimnak le kellene vennie. Csak ezután követelte ezt az alkalmazott is, mondta Ofarim.

„Ez azt jelenti, hogy valaki felismert engem” – mondta a lapnak. „Ez nem a medálról szól. Hanem valami sokkal nagyobb dologról. Mivel gyakran szerepelek a televízióban Dávid-csillagot viselve, ezt arra használták fel, hogy megsértsenek”.

A szálloda alkalmazottja, akit a vizsgálat idejére felfüggesztettek, panaszt tett a rendőrségen, hogy Ofarim rágalmazta őt – írja a Focus magazin. A rendőrség a magazinnak elmondta, hogy megszerezték a teljes videót, és vizsgálják azt. A rendőrség nem kívánt nyilatkozni az ügyben, amíg a vizsgálat le nem zárul.

Ofarim a Volkszeitung című lapnak elmondta, hogy a medált mindig viseli, és hogy valamikor a szállodába való megérkezése tájában az inge alá dughatta.

„Nem tették közzé a teljes videót arról az estéről a szállodában, így arra kérem azokat, akik ezeket a képeket közzétették, hogy mutassák meg az egészet” – mondta a lapnak.

Antiszemita klisék a New York Timesban

Sajátos módon magyarázza a vezető liberális napilap, miért változtatta meg álláspontját egy baloldali kongresszusi képviselőnő az izraeli Vaskupola-rendszer támogatásáról.