Ha zsidó vagy, nem kapsz hotelszobát

A Neokohn főszerkesztője

 

Dávid-csillagos nyaklánca miatt nem álltak szóba egy izraeli énekessel Lipcsében, A Németországi Zsidók Központi Tanácsa elítélte és felháborítónak nevezte az antiszemita incidenst – írja a zsido.com.

Gil Ofarim, a német és izraeli állampolgársággal is bíró népszerű énekes és dalszerző, a lipcsei Westin szállodába szeretett volna bejelentkezni, ám a recepciós ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy leveszi Dávid-csillagos nyakláncát.

Ofarim erre nem volt hajlandó, ehelyett egy Instagram-videóban, könnyeivel küszködve számolt be követőinek a történtekről.

“Nincsenek szavaim, nem is tudom, mit mondhatnék erre. Korábban még sohasem tapasztaltam ilyen antiszemitizmust Németországban. A bejelentkezéshez álltam sorban és arra lettem figyelmes, hogy már mindenkit kiszolgáltak, csak engem nem. Amikor megkérdeztem a recepcióstól, hogy mi ennek az oka, ő azt mondta, hogy vegyem le a csillagot a nyakamból és akkor bejelentkezhetek. Hihetetlen. Németország, 2021-ben…”

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Times of Israel azt írja, hogy az ügy világszerte nagy visszhangot keltett. Andreas Hachmeister, a szálloda főigazgatója bejelentette, hogy a recepcióst felfüggesztették és vizsgálatot indítottak az ügyben. A hotel emellett egy hivatalos nyilatkozatot is kiadott:

„Aggodalommal tölt el minket az eset és nagyon komolyan foglalkozunk vele. Legfőbb törekvésünk, hogy mind a vendégeink, mind az alkalmazottaink a lehető legnagyobb tiszteletet és támogatást kapják, vallási hovatartozásuktól függetlenül. Az érintett dolgozóink munkaviszonyát felfüggesztettük és a történtek teljes körű kivizsgálását ígérjük. Szállodánk nemzetközi, kozmopolita szellemiségű intézmény, ahol nincs helye semmilyen diszkriminációnak”.

A Németországban sok rajongóval bíró énekesnek nem sokat kellett várnia a támogatásra: kedd este mintegy hatszáz demonstráló jelent meg a szálloda előtt. A tüntetésen a hotel dolgozó közül is sokan részt vettek.

A történtek felkeltették a rendőrség érdeklődését is, és hivatalos vizsgálatot indítottak. „A közösségi médiát figyelő csoportunk lett figyelmes Ofarim bejegyzésére. Elmentettük a videót és továbbküldtük az ügyészségnek, hogy véleményezzék” – mondta Theresa Leverenz rendőrségi szóvivő és hozzátette, hogy a vádemelésről még nem született döntés, mert ahhoz további vizsgálatokat kell lefolytatni.

Goebbels még mindig Postdam díszpolgára

A címet nem vonták vissza Goebbels halála után, mert a kitűntetésről állítólag senki nem tudott