Goebbels még mindig Postdam díszpolgára

Brandenburg tartomány székhelyének városvezetése kedden megerősítette azt a korábbi megdöbbentő értesülést, hogy hivatalosan még mindig nem vonták vissza a Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek 1938-ban adományozott díszpolgári címet.


A tájékoztatás szerint az egykori náci vezetőnek Babelsberg városa adományozta a címet még 1938. április elsején, egy évvel azelőtt, hogy beolvasztották volna Potsdamba.

A díszpolgári címek hivatalosan a kitüntetett személy elhunytával, Goebbels esetében 1945. május elsejével, érvényüket vesztik. Adolf Hitler és néhai belügyminisztere, Wilhelm Frick esetében azonban a városvezetés külön rendelkezett arról, hogy a díszpolgári címeiket visszavonják.

A város hivatalos honlapján (potsdam.de) megtalálható a 19. század óta díszpolgárrá avatottak lajstroma.

A honlap szerint a Goebbelsnek a babelsbergi városvezetés által adományozott díszpolgári címet „nem vonták vissza halála után, feltehetőleg mert a kitűntetésről nem volt senkinek tudomása”.

Mindez akkor derült ki, amikor kutatók a városvezetés megbízásából nyáron megpróbálták összeállítani Potsdam díszpolgárainak teljes listáját. Christine Homann, a városvezetés szóvivője szerint az új ismeretek tükrében feltehetően hamarosan hivatalosan is visszavonják a néhai propagandaminiszter kitüntetését.

Illuminált állapot, téves nyilatkozatok: Bocsánatot kér a náci karlendítős alpolgármester

„A fotó kötetlen programon, vélelmezett baráti társaságban készült és nem titok, hogy illuminált állapotban voltam akkor, amit röstellek” — mentegetőzik Farkas Péter Barnabás.