Mégsem szántják be a hencidai zsidótemetőt

A napokban szakértők különleges talajradarral mérték fel a hajdú-bihar megyei Hencidán pár hete még felszámolásra ítélt zsidó temetőt — értesült a Bennem Élő Eredet projekt honlapja.

Az elmúlt hetekben több helyen is megírták, hogy

“újrahasznosítás” miatt lezárták Hencida köztemetőjének egy részét, ahol egykori zsidó lakosok sírjai is találhatók. A döntést azzal indokolták, hogy a “sírhelyeket legalább két évtizede nem látogatják, nem gondozzák”, és a település temetkezési helyhiánnyal küzd.

Időközben Hencida jelenlegi polgármestere és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke személyes megbeszélést tartott, amelynek eredményeként a Mazsök szakértői a múlt héten el tudták végezni a terület talajradar-vizsgálatát.

Zsidó temetőt hasznosítanának újra Hajdú-Bihar megyei Hencidán

Az alig 1000 fős település polgármestere, Szemán László 10 napja rendelte el, hogy zárják be Hencida köztemetőjének azt a szakaszát, ahol néhány tucatnyi zsidó ember is nyugszik.

Első látványra eléggé kaotikusnak tűnt a helyszín, de aztán az első napi munkálatok után már azért érezhető volt, hogy habár a gazos szakaszoknál a legtöbb sírkő kidőlt állapotban volt, ez mégis csak egy rendbehozható temető lehet.

— mondta Zsoldos Ferenc, a Mazsök “talajradar-kommandójának” egyik tagja.

Az általa készített fotókon is jól látszik, hogy több épp sírkő is akad a nagy területen, és bár bőven akad még gazirtásra váró rész, de idővel el lehet majd keríteni a zsidó sírokat. Zsoldos Ferenc szerint megtalálták a régi határvonalakat, de még egyszer legalább vissza kell menniük, hogy folytassák a felméréseket.

Eddig 11 sírt találtak, de vélhetően lesz még több az L-alakú temetőben, amely a becslések szerint mintegy 15 ezer négyzetméteres területet foglal el.

Mind Hencida polgármestere, mind pedig Szabó György, a Mazsök elnöke azt erősítette meg, hogy közösen folytatják tovább a szükséges munkálatokat ahhoz, hogy méltóképpen elkülönítsék az összes hencidai zsidó sírhelyet.

A teljes cikk itt olvasható.

Jelöletlen zsidó sírokat talált a MAZSÖK

Az alapítvány csapata immáron vagy fél éve járja az országot, hetente több temetőben is kutatnak azzal az új talajradarral, amelyet tavaly szerzett be az szervezet.