Zsidó temetőt hasznosítanának újra Hajdú-Bihar megyei Hencidán

Lezárták Hencida köztemetőjének egy részét, ahol egykori zsidó lakosok sírjai is találhatók. A település önkormányzata ezt azzal is indokolta, hogy 20 éve senki nem jár oda, és helyhiány miatt szükséges a bővítés. Hencida jegyzője tőlünk értesült a vallásjogi aggályokról, de nyitottak az ötletük újragondolására – írja a Bennem Élő Eredet.

Az alig 1000 fős település polgármestere, Szemán László 10 napja rendelte el, hogy zárják be Hencida köztemetőjének azt a szakaszát, ahol néhány tucatnyi zsidó ember is nyugszik. A kiadott “hirdetményükben” úgy fogalmaztak, hogy

„a régi Jókai utcai bejáratnál lévő temetőrész lezárása a mai napon megtörtént mivel a lezárt terület újra betemetésre kerül.”

A döntést — amelyhez általuk ismeretlen emberek nyugvóhelyének kétoldalas listáját is csatolták — azzal indokolták, hogy a “sírhelyeket legalább két évtizede nem látogatják, nem gondozzák”.

A hencidai önkormányzat lépését a közösségi oldalakon érzelmes kommentárok követték, a különféle tónusú hozzászólások általános megdöbbenést tükröznek. A véleményformálók értetlenkedéssel fogadták a helyi testület és a polgármester elhatározását. Szerettük volna telefonon elérni Szemán László polgármestert, de többszöri hívásunkra sem vette fel telefonját.

A cikk folytatása itt olvasható.

Borítókép: Ari Tóth-Miller

Sport és zsidóság a Vajdaságban: még a családfakutatókat is összehozta – VIDEÓ

A Bennem Élő Eredet stábja Újvidéken járt.