Sport és zsidóság a Vajdaságban: még a családfakutatókat is összehozta – VIDEÓ

Zentán a birkózás fellegvára lett a szefárdok elárvult zsinagógája, Topolyán egy zsidó hentes volt a legsikeresebb szerbiai magyar futballklub első szponzora, akinek rokona ma is a csapatért dolgozik. Fiatal családfakutatókkal és nagy idők tanúival is találkoztunk Újvidéken, de a Bennem Élő Eredet legfrissebb videójából az is kiderül, hogy mi köze egy moravicai zsidó családnak Mikszáth Kálmán halhatatlan regényéhez.

A Bennem Élő Eredet írja:

Első délvidéki túránk végére értünk, amelynek krónikáját az Eredeti Riportjaink VOL 6-ban foglaltuk össze. A korábbi szabadkai filmünk után ezúttal Zentát jártuk alaposan körbe Pejin Attila történésszel, aki évtizedek óta kutatja a bácskai zsidóság történetét.

A neológ és az orthodox közösségek emlékeit a temetőben és a megmaradt városi zsinagógában kutattuk, amely az egész Vajdaság egyetlen még meglévő szefárd zsidó épített öröksége.

A romos épületet — amely Partizán néven több mint 60 évig nevelte ki a város tehetséges sportolóit — éppen ottjártunkkor kezdték el felújítani. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mesélt nekünk az új tervekről.

Zentai “Partizán”-foglalás, avagy ismét zsinagóga lesz a tornacsarnokból

Bácskossuthfalva — mai nevén Moravica — nem a világ közepe. 120 éve nyáron azonban egy pillanatra sokaknak úgy tűnhetett, innen fújják még a passzátszelet is. Egy bizonyos Ady Endre is innen tudósította a Nagyváradi Naplót arról a leányszöktetésről, amely a település legjelentősebb családjában, a bárói rangú Ungáréknál esett meg.

Mikszáth Kálmánnak ez adott alapot az A Noszty fiú esete Tóth Marival megírásához. Mi a helyi baptista lelkésztől, az Ungár család emlékének őrzőjétől, Nyúl Zoltántól hallhattunk a család valós históriájáról, amelyek közül kedvencünk egy kommunista idők zsidó bárónőjének abszurd története lett.

Nagyon megható volt Újvidéken találkozni a helyi közösség elnökével, Mirko Adammal, aki a nőegylet mindenes főszervezőjével, Edit Jankovval közösen nem csak zavarbaejtő kedvességgel fogadta Csapatunkat, de összetoborozták a közösség rangidőseit is.

Az ő egyenes beszédük, történeteik, szilárd identitástudatuk, és a magyar kultúra iránti elköteleződésük felettébb inspiráló volt számunkra. És adott egy külön perspektívát ahhoz a beszélgetéshez is, amelyet saját őseik eredete iránt érdeklődő fiatalokkal folytathattunk.

A filmünkkel egyelőre elbúcsuzunk Szerbiától. Reméljük, az alábbi közel fél óra érdemes lesz arra, hogy Ti is végignézzétek velünk, és akár magatok is kedvet kapjatok egy bácsaki kiránduláshoz vagy akár egy saját családfakutatáshoz is.

A nyári futball-lázra való tekintettel elhoztuk Nektek a legújabb régiós futball stadion exkluzív drónos képkockáit is,

nehogy azt mondjátok, hogy a temetők, a zsinagógák és a helyi kísérőink mellett nem tudunk újat is mutatni!

Fogadjátok hát szeretettel, és ajánljátok Másoknak is a Bennem Élő Eredet legújabb moziját:

EREDETI RIPORTJAINK VOL 6

No Description

A héten nyit Tony Curtis kávéháza Mátészalkán

A napokban nyílik Van, aki forrón szereti szlogennel a Tony Curtis kávéház abban az épületben, amelyben a világhírű színész tárgyait is bemutatják Mátészalkán.