Mélyen felháborodott a karlendítős jobbikos politikus

„Ön még nem volt illuminált soha? És illumináltan sosem követett el hülyeséget?” címmel nagyinterjút készített Nagy József, a 24.hu újságírója a lemondott jobbikos ózdi alpolgármesterrel, aki karlendítős fotója miatt vált széles körben ismertté. Az interjúban egy korábban sosem látott, felelőtlen és apatikus oldalát ismerhette meg az olvasó a még jelenleg is ózdi képviselőként dolgozó politikusnak.


Felháborodott Farkas Péter Barnabás, volt ózdi jobbikos alpolgármester, amikor Nagy József, a 24.hu újságírója az elhíresült karlendítős fotójáról kérdezte. A lap rá kívánt világítani a történet egészére, ám ismét csak az derült ki, hogy Farkas továbbra sem ismeri be a súlyosságát képe üzenetének.

Az interjú elején egyfajta bemelegítésként Nagy József Farkas Péter Barnabást múltjáról, neveltetéséről, tanulmányairól, korábbi munkájáról kérdezte. A beszélgetés során kitért a politikus személyes konfliktusaira is, illetve korábbi baráti kapcsolatára Fidrus Péter volt alpolgármesterrel, akivel együtt készítették a notórius antiszemita képsorozatot a katowicei helytörténeti múzeumban.

Farkas kiemeli, hogy a látogatás elején — melyet állítása szerint ebéd után tartottak meg — olyan illuminált állapotba kerültek Fidrussal, hogy míg be tudtak menni a múzeumban, ott már nem tudták mit is tesznek.

Nagy József kérdésére, hogy „csacsirészegek” voltak-e Farkas úgy válaszolt, hogy „Nyilván nem csacsirészeg, mert akkor nem tudtam volna bemenni a múzeumba, inkább fogalmazzunk úgy, hogy emelkedett hangulat uralkodott.”

Dobrev Klára szerint hiteles a karlendítős Jobbikos magyarázkodása

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint „nincs oka kételkedni Farkas Péter Barnabás magyarázatában”

A volt alpolgármester ezt követően kezdte el mentegetni magát a beszélgetés során. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a katowicei múzeum alapvetően nem egy zsidómúzeum volt. „De egyet hadd szögezzek le, már ha önök nem jártak még ebben a katowicei múzeumban! Ugye nem jártak? Nos, a katowicei múzeum egy helytörténeti múzeum, és nem egy zsidómúzeum, ahogy a médiában szerepelt” — emelte ki. „Velünk úgy történt, hogy elindult a csoport, egyesek megnéztek egy installációt, fotózkodtak, léptek tovább, jöttünk mi, fotózkodtunk mi is, és ugyan próbáltunk egyben maradni, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szorosan egymás mögött haladunk, mert az teljesen életszerűtlen” — tette hozzá.

Farkas ismét kijelentette, hogy az ötlet alapvetően Fidrusé volt, azonban ezt követően ismét mentegetni kezdte magát, amikor Nagy felhozza, hogy ez a magaviselet közössége által szabad választáson magas közpozícióba helyezett, ivarérett férfiak, néprajzi és muzeológiai szakemberek esetében nem gyakori.

„Ön még nem volt illuminált soha? És illumináltan sosem követett el hülyeséget?!” — szólt felháborodottan.

A politikus ezt követően azt kezdte el sorolni, hogy mely helyeken nem, mint közszereplő, hanem magánszemély van jelen. (Ilyen helyként sorolta fel az ágyat, a mozit és a vécét is.)

Újabb mélyszintre ért a beszélgetés, amikor Farkas azt kezdte ecsetelni, hogy „partneri reflexióként” emelte mindössze náci karlendítésre kezét és egy „gáz poénhoz” hasonlította azt.

Később azt is belebegtette, hogy ez egyfajta „személyes bosszú” lehetett vagy Fidrus, vagy Kiss Sándor, a népszerűtlenebb (ám végül győztes) ellenzéki előválasztási jelölt, az MSZP és a Párbeszéd indulója irányából. Nem zárta ki, hogy a Fidesz-KDNP is felelős lehet a fotóért.

A „botrányhős” Márki-Zay Péter esete a zsidókkal

Az ellenzéki-előválasztás Márki-Zay–Dobrev párharccá szűkülésével nagyobb figyelmet kapnak mind a bal-, mind a jobboldali médiában a jelöltek korábbi kijelentései és megnyilvánulásai.

Amikor később Nagy felhánytorgatta, hogy miért várt ki sokáig a lemondással, ám itt Farkasnál eltört a mécses. Először arról beszélt, hogy a képbe belemagyarázzák a náci karlendítést, majd pedig felháborodott, melyet be is vallott az interjúztatónak.

„Igenis felháborodtam! Nem sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a benzin ára ötszáz forint fölé ment?!

Hogy emberek élnek mélyszegénységben, egyre rosszabb körülmények között! Hogy olyan társadalmi problémák vannak, melyek messze túlmutatnak a nyomorult fotókon és egy nyomorult idétlenkedésen, ami annak idején volt. De tessék: beadtam a lemondásomat! Rendben, innentől kezdve hátra állok a városvezetésben, de legyenek kedvesek, tisztelt képviselők, azzal foglalkozni, hogy az utakat felújítsák, hogy életben tartsák az önkormányzati rendszert. Találják ki, hogyan érhető el, hogy ne kerüljenek utcára önkormányzati dolgozók! Találják ki, hogyan teremthetőek meg egy élhető város feltételei!” — fogalmazott Nagy Józsefnek.

A beszélgetés végén hozzátette, hogy nem kíván visszatérni alpolgármesteri pozíciójába, ám antiszemita múltjának felszínre kerülését követően sem hajlandó lemondani képviselői posztjáról. Utolsó mondatként még kiemelte, hogy a „levegővétel” neki is járna, nem csak a „botrány”.

Sajnos a beszélgetésen ismét kiderült, hogy Farkas csak a társadalmilag elvárt minimum mentén képes elismerni felelősségét, mely jellemző volt az utóbbi években a Jobbik-körüli emberekre Bíró Lászlótól Sneider Tamásig, Kulcsár Gergelytől Jakab Péterig, Gyöngyösi Mártontól Hegedűs Lórántig.

(Ez természetesen elgondolkodtató és szomorú tény társadalmunk antiszemitizmussal szembeni érzéketlenségével kapcsolatban.)

Évek óta náci rendezvényeknek ad otthont egy népszerű győri szórakozóhelyiség

Győr egyetlen élőzenére szakosodott szubkulturális klubjában, a Dongóban rendszeresen tartanak náci rendezvényeket.