Katar, Tunézia, Omán és Malajzia is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményhez

Esawi Frej regionális együttműködési miniszter egy interjúban jelentette be, hogy hamarosan újabb négy állammal bővülhet az Ábrahám-egyezmény.


Esawi Frej regionális együttműködési miniszter egy hétfőn megjelent interjúban jelentette be, hogy hamarosan Katar, Tunézia, Omán és Malajzia is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményhez. Frej az Egyesült Arab Emírségek-beli Erem News online hírmagazinnal beszélgetett, ahol az Arutz7 szerint úgy fogalmazott:

„Minden közel-keleti arab ország, még az ellenséges államok is közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak velünk. Látom a távoli horizonton, hogy előbb-utóbb mindenki csatlakozni fog az egyezményhez”.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt hat hónapban 250 ezer izraeli látogatott el az Egyesült Arab Emírségekbe. „Nagyon jól tudom a Kneszet arab politikusaitól és az arab listák vezetőitől, akik őszintén és világosan elmondták, hogy hibát követtek el, amikor az Ábrahám-egyezmény ellen szavaztunk annak idején. Igen, hibáztunk” — fogalmazott.

Frej „történelmi eseménynek és fordulópontnak” nevezte az Ábrahám-egyezményt, hozzátéve, hogy a Fehér Házban tavaly szeptemberben aláírt egyezmény „dinamikus mozgalomhoz” vezetett kereskedelmi, stratégiai és politikai szinten.

Izraellel való együttműködésért ítélt halálra két palesztin arabot a Hámász

A két gázai férfit vasárnap akasztották fel.

Míg Katar Izrael beleegyezésével anyagi segítséget nyújt Gázának, az Öböl-menti ország külügyminisztere januárban kijelentette, hogy országa továbbra sem ismeri el a zsidó államot és nem tervezi normalizálni kapcsolatait, amíg nem hoznak létre egy palesztin államot, melynek fővárosa Jeruzsálem.

Tunézia tavaly decemberben ismét elmondta, hogy nem érdekelt diplomáciai kapcsolat kialakításában Izraellel és semmilyen nemzetközi megállapodást nem szeretne aláírni.

Bár Omán és Izrael nem rendelkezik hivatalos diplomáciai kapcsolattal, a két ország az utóbbi időben többször is tárgyalt. 2018 októberében Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnök meglepetésszerű látogatást tett Ománban, ahol találkozott Kábúsz, azóta elhunyt szultánnal. Mindezek ellenére Omán külügyminisztere nemrég arról beszélt, hogy országa nem fogja aláírni a normalizációs szerződést.

Izraelnek nincsen hivatalos diplomáciai kapcsolata Malajziával sem, ahol Mahathir Mohamad volt miniszterelnök többször is zsidóellenes nyilatkozatokkal borzolta a kedélyeket.

Továbbra is csak muszlimok imádkozhatnak a jeruzsálemi Templom-hegyen

A közbiztonságért felelős miniszter leszögezte: a helyszínt továbbra is látogathatják nem muszlim hívők, de csak muszlimok számára megengedett az imádkozás.