Továbbra is csak muszlimok imádkozhatnak a jeruzsálemi Templom-hegyen

Erről Izraeli közbiztonságért felelős minisztere tett bejelentést nemrég.

Nagy port kavart Omer Bar-Lev hivatalos közleménye, amiben megerősítette az izraeli kormány Templom-hegyre vonatkozó eddigi politikáját – derül ki a The Jerusalem Post hétfői írásából.

A közbiztonságért felelős miniszter leszögezte: a helyszínt továbbra is látogathatják nem muszlim hívők, de csak muszlimok számára megengedett az imádkozás.

Bar-Lev szerint az 1967-es Hatnapos Háborút követő megegyezések szellemében és a „megszokott helyzet” fényében helyes a fennálló politika.

Ahogy az izraeli lap megjegyzi, ugyan valóban eddig is tiltott volt a helyszínre érkező zsidók számára az imádkozás, a biztonsági emberek az elmúlt években gyakran szemet hunytak, ha valaki csendben és feltűnés nélkül tette azt.

Egy izraeli bíróság engedélyezte, hogy a zsidók is imádkozhassanak a Templom-hegyen

Egy Jeruzsálemben lezajlott tárgyalás során a bírónő kijelentette, hogy a csendben elmondott ima joga a zsidókat is megilleti vallásuk legszentebb helyén, a Templom-hegyen. 

A közleményt követően többekben kérdés maradt, vajon a rendőrség továbbra is meghagyja-e majd ezt a kiskaput, amire Bar-Lev irodája azt felelte, hogy a rendőrség eddig sem szándékosan hagyta figyelmen kívül a „diszkrét” imákat.

Ebből néhányan arra következtetnek, hogy várhatóan a rendőrök a jövőben sem kapnak konkrét utasítást az ilyen jellegű magatartás megszakítására. Míg több izraeli szervezet képviselője aggodalmának adott hangot, és arra kérték a minisztert, hogy határozottabban álljon ki a zsidó hívők érdekében.

A kérdésben Bar Lev tanácskozást is tartott az izraeli biztonsági erők vezetőivel vasárnap, ami után hangsúlyozta: az ügy különösen érzékeny téma annak fényében, hogy a helyszín a muszlimok és a zsidóság számára is szenthely.

Továbbá szerinte a helyszínt kezelő Jordánia miatt is fontos az eddigi megegyezések betartása a jövőben.

Borítókép: Kristoffer Trolle/Flickr

A Fatah felkelésre szólított fel Izrael ellen

A Fatah csütörtökön kiadott közleményében azt írta, hogy „a jeruzsálemi bíróság döntése, amely engedélyezi a zsidók csendes imádkozását a Templom-hegyen, olyan szikra, amely vallási háborúba rántja a térséget”.