Egy izraeli bíróság engedélyezte, hogy a zsidók is imádkozhassanak a Templom-hegyen

Egy Jeruzsálemben lezajlott tárgyalás során a bírónő kijelentette, hogy a csendben elmondott ima joga a zsidókat is megilleti vallásuk legszentebb helyén, a Templom-hegyen. 

Az ítélet Árje Lippo rabbi tárgyalásán született, akit a rendőrség eltiltott a Templom-hegy látogatásától, mivel csendes imádkozáson kapták. Bilha Jáhálom, a Jeruzsálemi Törvényszék bírója úgy döntött, hogy a nem-muszlimok által elmondott csendes ima nem minősül bűncselekménynek és felszólította a rendőrséget, hogy vonja vissza a rabbi ellen hozott határozatot – írja a zsido.com

Kérdés a döntés jelent-e bármilyen változást a gyakorlatban. 

A Templom-hegy jogi státusza összetett probléma, jelenleg a területet az iszlám Waqf felügyeli, miután Izrael 1967-ben visszadta a szenthely felügyeletét. 

Július végén, a jeruzsálemi szentélyek lerombolására emlékező gyásznap, tisá beáv alkalmával 1600 zsidó látogatott el a Templom-hegyre.

A kormánykoalícióhoz tartozó, iszlamista Ráám párt tagjai tiltakoztak és vallásháború kirobbanásával fenyegettek, Náftáli Benett miniszterelnök azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidóknak is joguk van a szabad vallásgyakorlathoz. 

A bíró döntését a palesztinok és Jordánia is elítélte – írja az Algemeiner.

Jordánia szerint a döntés sérti az ENSZ rendelkezéseket, miszerint fenn kell tartani a staus quo-t a Templom-hegyen. A palesztinok szerint pedig a döntés „vallási háborús üzenet” volt.