Izrael normalizációs tárgyalásokat folytat a Comore-szigetekkel

A muszlim többségű szigetország diplomáciai források szerint az ötödik államként készül csatlakozni az Ábrahám-egyezményhez. A regionális együttműködési miniszter az emirátus médiájának nyilatkozva elmondta, hogy Katar, Tunézia, Omán és Malajzia is csatlakozhat a történelmi egyezményhez

Izrael tárgyalásokat folytat a kapcsolatok normalizálásáról a kelet-afrikai partoknál fekvő, muszlim többségű országgal, a Comore-szigetekkel – közölte hétfőn az Israel Hayommal egy magas rangú diplomáciai forrás.

Az Egyesült Államok állítólag összehozta a két országot, hogy megbeszéléseket folytassanak arról, hogy az Arab Liga tagja diplomáciai kapcsolatokat létesítsen a zsidó állammal, és a tárgyalások kétoldalú alapon folytatódtak.

A Comore-szigetek az Indiai-óceánban fekszik, Madagaszkár, szárazföldi Mozambik és Tanzánia között. Ez az egyetlen arab ország, amely teljes egészében a déli féltekén található.

Joe Biden amerikai elnök kormánya érdeklődését fejezte ki az Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között tavaly létrejött Ábrahám-egyezmény iránt, amelyet később Marokkó és Szudán is kiegészített.

Az Ábrahám-egyezmény diplomáciai kapcsolatokat létesített a négy arab országgal.

A Comore-szigetek és Izrael kapcsolata az évek során meglehetősen hullámzó volt. 1994-ben a szigetország bejelentette a diplomáciai kapcsolatok felvételét a zsidó állammal, de a lépés nem valósult meg. 2013-ban a Comore-szigetek – ankarai befolyásra – jogi lépéseket tett Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon a Marmara-flottillában meghalt török állampolgárok miatt.

Jeruzsálemi források szerint egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi közeledési törekvések eredményre vezethetnek-e.

A külügyminisztérium közölte, hogy „Izrael nem kommentálja a békeszerződéshez esetleg csatlakozó más országok kérdését”.

Ugyancsak hétfőn Esawi Frej, izraeli regionális együttműködési miniszter az Erem News emirátusbeli honlapnak azt mondta, hogy Katar, Tunézia, Omán és Malajzia csatlakozhat az Ábrahám-egyezményhez . A hírről lapunk is beszámolt.

Katar, Tunézia, Omán és Malajzia is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményhez

Esawi Frej regionális együttműködési miniszter egy interjúban jelentette be, hogy hamarosan újabb négy állammal bővülhet az Ábrahám-egyezmény.

„Minden arab országnak a Közel-Keleten, még az ellenséges országoknak is, közvetlen és közvetett kapcsolatai vannak velünk. A távoli horizonton látom, hogy a Közel-Kelet összes országa szövetségben lesz velünk” – fogalmazott.

Az interjú Frej közelmúltbeli, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása során készült. Az öböl-menti állam 2020 szeptemberében vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel Bahreinnel együtt, később Marokkó és Szudán is csatlakozott.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt hat hónapban 250 ezer izraeli arab látogatott az Egyesült Arab Emírségekbe.

Frej az Ábrahámi Megállapodást „történelmi eseménynek és fordulópontnak nevezte az egész régióban”, hozzátéve, hogy a tavaly szeptemberben a Fehér Házban aláírt paktum „mozgást és dinamizmust eredményezett kereskedelmi, stratégiai és politikai szinten egy stagnáló időszak után”.

A palesztinokkal kapcsolatban Frej azt mondta, hogy „biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Arab Emírségek fontos szerepet fog játszani a palesztin kérdés megoldásában”.

A miniszter továbbá elmondta, hogy az Öböl-államban tett látogatása során találkozott Abdullah bin Zayed sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, és megbeszélések folytak arról, hogy Izrael arab lakossága milyen szerepet játszhat az arab világgal való kapcsolatok fejlesztésében, mondván, hogy Izrael arab kisebbségének „pozitív szerepet kell játszania, hídként kell összekötnie Izrael és a régió kapcsolatait”.

Frej kijelentése ellenére a múlt héten Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani katari miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter kizárta az Izraellel való kapcsolatoknak az Ábrahám-egyezményhez hasonló normalizálását mindaddig, amíg „nincs kilátás” az izraeli-palesztin konfliktus megoldására.

Izraellel való együttműködésért ítélt halálra két palesztin arabot a Hámász

A két gázai férfit vasárnap akasztották fel.