Izrael csalódott Biden Irán-politikájában

„Az amerikai viselkedés óriási fejtörést okoz nekünk” — nyilatkozott egy meg nem nevezett vezető tisztségviselő.


Izrael arra készül, hogy egyoldalú lépéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Irán tovább folytathassa az uárndúsítást — hivatkozza az Arutz7 az Israel Hayom által megkérdezett meg nem nevezett vezető tisztségviselőt. A kedd reggeli jelentés szerint a tisztségviselő markáns véleménnyel rendelkezik a Biden-adminisztráció eddigi Irán-politikájával kapcsolatban. Szerinte az Egyesült Államok nem tesz eleget annak érdekében, hogy Teherán befejezze az urándúsítást.

„Irán már 60%-ban dúsítja az iránt, amivel kapcsolatban mindenki egyetért, hogy ez nem polgári felhasználásra készül” — nyilatkozta a meg nem nevezett személy.

„Az amerikaiak ezt teljes mértékben elismerik, megértik a helyzetet. Nehéz velük. Idővel elakadnak, nem mozdulnak. Viselkedésük komoly fejtörést okoz nekünk.”

A jelentésben egy másik magas rangú izraeli tisztségviselő is kijelentette, hogy a helyzet valóban nehéz, mind a korábbi kormány által örökölt problémák, mind a nemzetközi helyzet vonatkozásában, mint például az eltökéltség hiányában, hogy a Nyugat szembenézzen Iránnal.

Az izraeli biztonsági szakértők — állítja az Arutz7 — lényegében egyetértettek teljesen abban, hogy Irán nem folytathatja az urándúsítást.

Hétfőn források arról számoltak be, hogy a Biden-adminisztráció komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse Iránt.

Washington terve, hogy ismét megegyezzen Teheránnal a 2015-ös nukleáris megállapodásról. Izrael csendben jóváhagyta azt az 5 milliárd sékelnyi katonai kiadási tervet, melynek célja, hogy fokozódhasson az ellenállás Irán nukleáris programja ellen.

Több izraeli kórház ellen is végrehajtottak kibertámadásokat. Sikertelenül.

Az elmúlt években Izrael és Irán  árnyékháborút folytat, melyben számos feltételezett iráni kibertámadás történt Izrael ellen.