Hezbollah: 100 ezer kiképzett harcosunk fogja védeni földünket

A Hezbollah vezetője bejelentette, hogy felszerelték harcosaikat különféle fegyverekkel a föld, olaj és gáz védelme érdekében Libanonban.


A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszr Alláh hétfőn bejelentette, hogy 100 ezer képzett harcosa várja a küzdelmet — írja az Associated Press alapján az Arutz7.

Naszr Alláh megjegyzései beszédje során hangzottak el, melyben házon belüli ellenségekre figyelmeztetett a vezető.
„Felkészítettük harcosainkat, hogy fegyverrel védjék területünket, a libanoniak szeme láttára kirabolt olajtartalékainkat és gázunkat, megvédjük a haza méltóságát és szuverenitását minden nemű agressziótól és terrorizmustól” — fogalmazott Naszr Alláh az AP szerint.

Naszr Alláh beszédében azzal vádolta meg a jobboldali keresztény libanoni párt vezetőjét, Samir Geageát, hogy polgárháborút akar kirobbantani országában.

Naszr Alláh beszédében külön fordult Gaegához, aki számára tanácsot fogalmazott meg: „Nehogy félreszámoljon valamit! Legyen bölcs és viselkedjen! Tanulja meg a leckét minden háborúnkból és mások háborújából!”

A Hezbollah vezetőjének beszéde a Bejrút utcáin kirobbant fegyveres harcok következteképp hangzott el. Az utcai harcokban hét ember vesztette életét. Ez az incidens volt a legsúlyosabb utcai erőszak, amelyet a város a polgárháború óta látott. Az áldatlan helyzet a tavalyi bejrúti kikötőrobbanás vizsgálatának eredményeképp alakult ki.

Katar, Tunézia, Omán és Malajzia is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményhez

Esawi Frej regionális együttműködési miniszter egy interjúban jelentette be, hogy hamarosan újabb négy állammal bővülhet az Ábrahám-egyezmény.

Nehéz ellenőrizni a Hezbollah harcosainak tényleges számát, ugyanis adatai hiányosak és rendre titkosak.

Ha igaz Nasz Alláh állítása és tényleg 100 ezer harcossal rendelkeznek, komoly gondban lehet a libanoni állam, melynek hadserege 85 ezer főt számlál.

A 2020. augusztusi esemény nyomozását komoly médiavisszhang követte, ugyanis a tragédiában 215 ember életét vesztette. A kormány, így az állam is azóta folyamatos instabilitásba süllyedt. Naszr Alláh azzal vádolta Geageát, hogy szándékosan és személyesen ő szervezte meg az utcai erőszakot, bűnösnek és gyilkosnak minősítve a politikust.

„A libanoni katonai erők igazi programja a polgárháború” — tette hozzá Naszr Alláh az AP szerint. „A libanoni társadalmi békére maga a katonaság jelenti a legnagyobb veszélyt” — egészítette ki.

Geagea közeli szövetségese Szaúd-Arábiának, amely kritikus az Irán által támogatott Hezbollah-al szemben.

A Libanonban erőteljesen jelenlévő paramilitáris terrorszervezet azzal próbálta destabilizálni a kis kelet-mediterráneumi államot, hogy iráni üzemanyag-szállításokat kezdeményezett Bejrútba, ezzel megoldási kísérletet nyújtva a folyamatos üzemanyag-válságban szenvedő állam számára.

Az üzemanyag szárazföldi szállítása sérti az Egyesült Államok által Teheránnal szemben bevezetett szankciókat, ugyanis Szírián halad keresztül. Donald Trump volt az az amerikai elnök, aki kihúzta az USA-t az Iránnal kötött 2015-ös nukleáris megállapodásból és további szankciókat vetett ki a perzsa állammal szemben.

Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnök többször is bírálta a Hezbollah által szervezett üzemanyag-szállítmányokat, mondván azok sértik Libanon szuverenitását.

Egy anticionista szektához tartozó izraeliek hűséget fogadtak az iráni ajatollahnak

Az ultraortodox szekta korábban Kanadában került vizsgálat alá, mivel azzal vádolták őket, hogy gyermekekkel való visszaélések történtek náluk.