Egy kereszteslovag kardját találták meg Izraelben

Az atliti Slomi Katzin szombaton búvárkodás közben Karmel partjánál egy egyméter hosszú kardot talált a tengerfenéken, mely a keresztes korból származik, jelentette hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság – írja az Újkelet.live

Katzin a kard mellett több antik maradványt is látott, például cserépdarabokat, kő- és fémhorgonyokat, melyek valószínűleg a mozgó homok következtében bukkantak elő. Attól tartva, hogy a műtárgyak ismét eltűnnek, a felszínre hozta őket, és felvette a kapcsolatot az Izraeli Régészeti Hatósággal.

„A tökéletes állapotban megőrzött kard gyönyörű és ritka lelet, és nyilvánvalóan egy kereszteslovagé volt”

– mondta Nir Disztelfeld, az Izraeli Régészeti Hatóság rablásmegelőzési egységének felügyelője.

„Tengeri élőlényekkel burkolva találták, de láthatóan vasból készült. Izgalmas találkozni egy ilyen személyes tárggyal, mely 900 évvel visszavisz az időben egy másik korszakba, lovagokkal, páncélokkal és kardokkal.”

Oren Rosenfeld on Twitter: „What a find! 900 year old #Crusader sword found by a scuba diver near Atlit crusader fortress in Northern Israel. pic.twitter.com/0EukV4eQoJ / Twitter”

What a find! 900 year old #Crusader sword found by a scuba diver near Atlit crusader fortress in Northern Israel. pic.twitter.com/0EukV4eQoJ

„A Karmel-parton számos természetes öböl található, amelyek menedéket nyújtottak az ősi hajóknak a viharban, és nagyobb öblök, amelyek körül egész települések és ősi kikötővárosok fejlődtek ki, például Dor és Atlit”

– jegyezte meg Kobi Sarvit, az intézmény tengeri régészeti osztályának igazgatója.

„Ezek a körülmények az idők során ide vonzották a kereskedelmi hajókat, gazdag régészeti leleteket hagyva maguk után. A nemrég előkerült kard csak egyike ezeknek.”

A cikk folytatása itt olvasható.

Izraeli régészek megoldhatták a Szent Sír-templom falába vésett keresztek rejtélyét

A kereszteket a zarándokok megbízásából késhették a templom falába.