Izraeli régészek megoldhatták a Szent Sír-templom falába vésett keresztek rejtélyét

A jeruzsálemi Szent Sír-templom falain vésett keresztek sokasága látható. Ez a hely a hagyomány szerint magában foglalja a keresztény megváltó keresztre feszítésének és egyben közeli sírjának és feltámadásának helyét – írja a Times of Israel.

A kutatók eddig azt gondolták, hogy a falba vésett kereszteket az oda érkező zarándokok véshették, ahogy fába is szokás az ember nevét vésni.

„Mindig nyugtalanított bennünket ez a különleges jelenség” – mondta Amit Reem, az Izraeli Régészeti Hatóság jeruzsálemi körzetének vezetője a Reuters hírügynökségnek.

A templom felújítási munkálatai lehetővé tették a régészek számára, hogy közelről megvizsgálják a véséseket, és 3D képalkotás és digitális eszközök segítségével igyekezzenek meghatározni, mikor is kerülhettek oda.

A kutatók most úgy vélik, hogy a vallási szimbólumok ezreit néhány ember készítette.

„Az összes keresztnek azonos a mélysége és a formája. Talán két vagy három művész készíthette ezeket a kereszteket” – mondta Reem, hozzátéve, hogy elméletük szerint „nem valami graffiti-szerű jelenségről van szó, a munka szervezett módon készült”.

Reem szerint a zarándokok körében gyakran volt szokás valamilyen jelet hagyni, mely bizonyítja látogatásukat. „Minden bizonnyal a zarándokok pénzt fizettek egy-egy művésznek, hogy a nevükben véssen keresztet ennek a keresztény szent helynek a falába” – magyarázta Reem.

Az új holt-tengeri tekercsek csak a kezdet?

Még több száz barlang van a júdeai sivatagban, amelyben további bibliai szövegek rejtőzhetnek.