Az új holt-tengeri tekercsek csak a kezdet?

Még több száz barlang van a júdeai sivatagban, amelyben további bibliai szövegek rejtőzhetnek – mondja Eitan Klein, az Izraeli Régészeti Hatóság vezetője.

„A mentési munkálatok még zajlanak” – mondja Klein nem sokkal azután, hogy a legutóbbi felfedezésről bejelentést tettek, az első ilyen eredményről 60 év után.

„Egyelőre a kérdéses terület 60-70%-át fedtük le, ami azt jelenti, hogy még van 40 kilométer sivatag. Szerintem ez még két-három évnyi munka lesz.”

A hatóság 2017-ben indított programot, hogy hegymászókkal és drónokkal érjenek el korábban fel nem tárt barlangokat – írja a Jerusalem Post cikke.

Már 600 barlangot megtaláltak, és még több száz van hátra. A barlangok közül 12-ben folytattak ásatást, és Klein szerint még 15-20 ígéretes barlang van, amiben érdemes kutatni.

Klein reménykedik benne, hogy további bibliai szövegeket találnak.

A feltárással azért is sietnek, mert néha belebotlanak a kincsrablók nyomai vagy hátrahagyott szemetükbe.

Klein számára megérintő a tudat, hogy „kétezer éve más zsidók odavitték a bibliai tekercseket”.

Mint lapunk is megírta, nemrég világszerte hír lett belőle, hogy újabb tekercseket találtak a Holt-tengernél.

A ritka felfedezés során mintegy kéttucat 2000 éves bibliai tekercsdarabot tártak fel a júdeai sivatagi barlangokban. Az újonnan felfedezett tekercstöredékek Náchum és Zechária próféták könyveinek görög fordításai az ún. tizenkét kis próféta könyvéből. Csak Isten neve van héberül írva a szövegekben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Újabb ókori tekercs-részleteket találtak egy Holt-tenger melletti barlangban

A leletek közt vannak Náchum és Zechária próféták könyveinek részletei, a világ legrégebbi fonott kosara, egy gyermek 6 ezer éves mumifikált teteme és érmék a Bár Kochba féle forradalom idejéről.