Újabb ókori tekercs-részleteket találtak egy Holt-tenger melletti barlangban

A leletek közt vannak Náchum és Zechária próféták könyveinek részletei, a világ legrégebbi fonott kosara, egy gyermek 6 ezer éves mumifikált teteme és érmék a Bár Kochba féle forradalom idejéről – írja a Times of Israel.

A ritka felfedezés során mintegy kéttucat 2000 éves bibliai tekercsdarabot tártak fel a Júdeai sivatagi barlangokban. Az újonnan felfedezett tekercstöredékek Náchum és Zechária próféták könyveinek görög fordításai az ún. tizenkét kis próféta könyvéből. Csak Isten neve van héberül írva a szövegekben.

A 20 egyedi töredéket a Nahal Hever-i úgynevezett Borzalom-barlangban találták, amely körülbelül 80 méterre van egy szikla alatt. Az Izraeli Régészeti Hatóság sajtóközleménye szerint a barlangot azért hívják Borzalom-barlangjának, mert oda „szűk bejárata miatt rendkívül veszélyes lejutni”.

A kis próféták könyveinek „új” tekercstöredékeivel együtt a csapat feltárt egy tízezerötszáz éves tökéletesen állapotban lévő fonott kosarat – a világ legrégebbi teljesen megmaradt kosarát, és egy 6000 éves mumifikált gyermekcsontvázat, egy takaróba csavarva.

Az Izraeli Régészeti Hatóság 2017 óta vezeti azt a példátlan feltárást, mely az egész Júdeai-sivatagban található barlangokból származó ősi tárgyakat igyekszik megmenteni a területen elterjedt fosztogatások ellen, miután 70 évvel ezelőtt a beduin pásztorok által a Holt-tengeri tekercsek után sokan igyekeznek jó pénzre szert tenni a sivatagban talált leletek után.

„A csapat kivételes bátorságot és odaadást mutatott ezekben a rendkívül veszélyes barlangokban, elviselve a vastag és fojtogató port és felbecsülhetetlen értékű leletekkel tért vissza” – mondta a mentési akciót vezető Izrael Hasszon, a régészeti hatóság igazgatója.

„Komoly erőforrásokat kell elkülöníteni ennek a történelmileg fontos műveletnek befejezéséhez. Gondoskodnunk kell arról, hogy az esetleges kincsvadászok előtt rábukkanjunk a fontos leletekre e barlangokban”– mondta Hasson.

„Évekig üldöztük a fosztogatókat. Végül úgy döntöttünk, hogy megelőzzük a tolvajokat, és megpróbáljuk megtalálni a leleteket, mielőtt eltávolítanák őket a földről és a barlangokból”– mondta Amir Ganor, az Izraeli Régészeti Hatóság lopásmegelőzési egységének vezetője.

6600 éves olajbogyókat találtak Izraelben

Az olajbogyó fogyasztásának eddigi legrégebbi nyomait találták meg Haifán, ez 4000 évvel korábbi az eddig megtalált, hasonló leletek koránál.