Tálib háborús bűncselekmények: fegyverteleneket mészároltak le, köztük egy 17 éves lányt is

A tálibok Afganisztán Daykundi tartományában kivégeztek 11 volt katonát és két civilt, köztük egy 17 éves lányt, akik mindannyian a síita etnikai kisebbséghez tartoztak – derül ki az Amnesty International vizsgálatából, amely szerint a gyilkosságok háborús bűncselekményeknek tűnnek – írja a The Christian Post.

A tálibok augusztus 30-án, mintegy két héttel azután, hogy átvették az ellenőrzést Daykundi tartomány felett, a Khidir körzet Kahor falujában megölték az Afgán Nemzeti Védelmi Biztonsági Erők 11 volt tagját, akik közül korábban kilencen megadták magukat, valamint két civilt – áll az emberi jogi csoport szemtanúk vallomásain, valamint fénykép- és videofelvételeken alapuló vizsgálati jelentésében.

Az áldozatok mindannyian a hazara etnikumhoz tartoztak, amely a szunnita többségű országban élő síita kisebbség.

Miután a tálibok átvették az irányítást, az ANDSF mintegy 34 tagja, akik kormányzati katonai felszereléssel és fegyverekkel rendelkeztek, Khidir körzetében kerestek biztonságot, majd beleegyeztek a megadásba. Augusztus 29-én a férfiak arról tárgyaltak, hogy teljesen megadják magukat a táliboknak.

Augusztus 30-án mintegy 300 tálib harcos érkezett egy konvojjal Dahani Qul falu közelébe, ahol az ANDSF tagjai tartózkodtak, néhányan családtagjaikkal együtt. Amikor az ANDSF tagjai megpróbálták elhagyni a területet a családjaikkal, egy jármű Kahor falu közelében rekedt – áll a jelentésben.

Amikor a tálib harcosok utolérték őket, tüzet nyitottak a tömegre, és megölték a 17 éves lányt, akit Masumának hívtak. Az ANDSF egyik tagja ekkor visszalőtt, megölve egy tálib harcost és megsebesítve egy másikat.

Tálibok által megvert afgán újságíró: „Azt hittem vége az életemnek”

A megvert újságírók elmondták, hogy nem fognak leállni és ők lesznek a nép hangja.

„A tálibok folytatták a lövöldözést, miközben a családok menekültek, és megöltek két ANDSF-katonát, akik a kereszttűzbe kerültek, miközben menekültek a helyszínről. Miután további kilenc ANDSF-katona megadta magát, a tálibok azonnal egy közeli vádiba vitték és kivégezték őket”

– teszi hozzá a jelentés.

A gyilkosságok másnapján a tálibok azt mondták a megmaradt családtagoknak, hogy aki elmenekült, térjen vissza és adja meg magát három napon belül. Egy magas rangú tálib parancsnok figyelmeztette őket:

„Az elmúlt 20 évben embereket öltem. A gyilkolás könnyű nekem. Újra tudok ölni”.

Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára „hidegvérű kivégzéseknek” nevezte a gyilkosságokat, és azt mondta, hogy azok „újabb bizonyítékai annak, hogy a tálibok ugyanazokat a szörnyű visszaéléseket követik el, amelyekről korábbi afganisztáni uralmuk alatt is hírhedtek voltak”.

Dübörög a saríán alapuló tálib igazságszolgáltatás: kézlevágások, kivégzések és közszemlére tett holttestek

A tálibok négy holttestet akasztottak fel és tettek közszemlére Herat utcáin.