Tálibok által megvert afgán újságíró: „Azt hittem vége az életemnek”

Megrázó beszámolók láttak napvilágot arról, hogy a tálibok a hét elején Kabulban egy tüntetésről tudósító újságírókat őrizetbe vettek és brutálisan bántalmaztak – írja a CNN.

Nemat Naqdi és Taqi Daryabi, az EtilaatRoz afgán online hírportál munkatársai elmondták, hogy őrizetbe vették őket, miközben a pakisztániak afganisztáni szerepvállalása ellen és a nők jogaiért tartott szerdai női tüntetésről tudósítottak.

A tüntetés egy rendőrőrs előtt zajlott, és Naqdi és Daryabi elmondták, hogy bevitték őket az őrsre, és súlyosan megverték őket.

„Olyan erővel ütöttek, hogy tényleg azt hittem, vége az életemnek”

– mondta Naqdi pénteken a CNN-nek.

„Olyan erővel ütötték a karomat, hogy az elmúlt két napban nem tudtam megmozdítani… mostanra már jobban lett. A bal szemem súlyosan megsérült, hogy még mindig piros, és aggódom, a bal fülemre nem hallok. Négy vagy öt nagyon kemény pofont kaptam az arcomra”.

„Ráléptek a fejemre, az arcom a padlón volt, én pedig próbáltam magamat húzni a fájdalom miatt, és azt mondani, hogy minden oldalról üssenek, ne csak a hátamra”

– mondta Naqdi.

Majeed Qarar on Twitter: „Nemat Naqdi & Taqi Daryabi were among journalists recently arrested by Taliban. They were brutally tortured and beaten up and warned against future-so called-violations. @hrw @amnesty @UN @StateDept @EU_Commission pic.twitter.com/vfH4hWBBkr / Twitter”

Nemat Naqdi & Taqi Daryabi were among journalists recently arrested by Taliban. They were brutally tortured and beaten up and warned against future-so called-violations. @hrw @amnesty @UN @StateDept @EU_Commission pic.twitter.com/vfH4hWBBkr

„Amikor a tálib erők letartóztattak minket, és bevittek a rendőrőrsre, körülbelül 10 percig folyamatosan kínoztak, bár nem voltam olyan állapotban, hogy emlékezzek a pontosan az időre. Mindennel ütöttek, amit csak meg tudtak fogni”

– mondta Daryabi.

„Egy sajtótájékoztatón kijelentették az újságíróknak, hogy engedélyt kapnak tevékenységük folytatására, de csak az iszlám szabályai szerint. Az újságírók nem fognak leállni, olyan emberek, akik a lakosság hangját közvetítik”

– tette hozzá Daryabi.

„Ők lesznek a nép hangja”.

A CNN megkereste a tálibokat, de cikk írásakor még nem kaptak választ.

Menekülnie kellett a tálibok szóvivőjével interjúzó újságírónőnek is

A CNN beszámolója szerint az újságírónak néhány családtagjával együtt sikerült felszállnia egy evakuációs járatra.