Dübörög a saríán alapuló tálib igazságszolgáltatás: kézlevágások, kivégzések és közszemlére tett holttestek

A tálibok holttestet akasztottak ki egy darura a nyugat-afganisztáni Herát főterén.

A téren gyógyszertárat működtető Vazir Ahmad Szeddiki elmondta, hogy a tálibok négy holttesttel érkeztek a térre, egyet felakasztottak ott, és négyet elszállítottak a város más részeibe, hogy ott tegyék közszemlére őket.

Szeddiki szerint a tálibok kihirdették a téren, hogy rendőrök ölték meg őket, miután rajtakapták emberrabláson.

Nurruddin Turabi molla, a tálib mozgalom egyik alapítója, aki a huszonöt évvel ezelőtti tálib hatalom idején a szigorúan értelmezett iszlám törvények (saría) érvényesítésért felelős vezető volt, azt mondta a minap, hogy a mozgalom ismét kivégzésekkel és kézlevágásokkal fogja büntetni a bűnelkövetőket, de valószínűleg nem fogja nyilvánosan végrehajtatni az ítéleteket.

OSINT Updates 🚨 on Twitter: „#Breaking: 🚨Taliban executed 4 people in #Herat, Afghanistan. pic.twitter.com/CEv5pivwRS / Twitter”

Breaking: 🚨Taliban executed 4 people in #Herat, Afghanistan. pic.twitter.com/CEv5pivwRS

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, majd bejelentették, hogy ők Afganisztán urai, és ellenőrzésük alá vonták az ország szinte teljes területét. A nemzetközi közösség figyeli azt, hogy ezúttal is olyan könyörtelenül, a nőket elnyomva fogják-e irányítani az országot, mint a kilencvenes évek végén, vagy enyhítenek a szigoron.

A mozgalom vezetőinek világlátása mindenesetre továbbra is a mélyen konzervatív, függetlenül attól, hogy nem idegenkednek a legmodernebb táv- és adatközlési technológiát, például a mobiltelefonok igénybevételétől.

A tálib harcosok aggódnak amiatt, hogy „elszalasztották az esélyt a mártíromságra”

„Az összes emberem szereti a dzsihádot és a harcot. Amikor Kabulba jöttek, nem érezték magukat jól. Itt már nincs harc” – nyilatkozta Abdulrahman Nifiz parancsnok a Washington Postnak.