Jelentés az ír politikusok és aktivisták körében elterjedt, „felülről irányított” antiszemitizmusról 

„Az antiszemitizmus terjedése az ír fősodorban egyértelműen rosszabb, mint szinte bármely más nyugati országban. A megállapítások szerint hatalmas felvilágosító munkára van szükség ahhoz, hogy a károk egy részét egyáltalán elkezdjük felszámolni” – olvasható abban a jelentésben, melyről a Jewish News Syndicate számolt be.


Az írországi antiszemitizmusról szóló új jelentés átfogó és „mélységesen nyugtalanító” betekintést nyújt abba, hogy az ír politikusok és aktivisták hogyan használják az Izraellel szembeni kritika álcáját az antiszemita vádak és toposzok terjesztésére, ami az ír társadalom egészét áthatja.

„Az antiszemitizmus terjedése az ír fősodorban egyértelműen rosszabb, mint szinte bármely más nyugati országban. Hatalmas felvilágosító munkára van szükség ahhoz, hogy a károk egy részét egyáltalán elkezdjük felszámolni” – olvasható a jelentésben.

A közel 200 oldalas jelentés, amelyet David Collier, brit oknyomozó újságíró írt, aprólékosan dokumentálja az ír politikusok, akadémikusok, diákcsoportok és nem kormányzati szervezetek/aktivisták antiszemita és Izrael-ellenes közösségi média-bejegyzéseit Írországban, nagyrészt az elmúlt évtizedben.

„Írországban a zsidóellenes rasszizmus a hatalom folyosóin belül terjed, és az Egyesült Királysággal vagy az Egyesült Államokkal ellentétben úgy tűnik, hogy ugyanúgy felülről lefelé irányul, mint fordítva” – áll a jelentésben.

„Egyes ír politikusok megszállottan támadják Izraelt és a cionizmust, és másképp kezelik, mint minden más nemzetközi kérdést. Az ír politikusok olyan anyagokat osztanak meg, amelyek egyértelműen hamisak, és amelyek olyan közösségi média fiókokból származnak, amelyek nyilvánvalóan antiszemiták.”

Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb.


„Azt az érvet, hogy az antiszemitizmus vádja az »Izrael kritikájának« elfojtásáról szól, az elképzelhető legszörnyűbb zsidóellenes rasszizmus leplezésére használják” – áll a közleményben.

A jelentésben több prominens ír politikust – közülük sokan a baloldali nacionalista Sinn Féinhez tartoztak – a BDS-mozgalom, az antiszemita rágalmak és Izrael elpusztításának támogatásában örökítettek meg.

Aengus Ó Snodaigh, a Dublin South-Central körzetének TD-je (Teachta Dála vagy parlamenti képviselő) kijelentette, hogy „Izrael kétségtelenül a világ egyik legundorítóbb és legmegvetendőbb rendszere”.

Egy másik ír törvényhozó, Chris Andrews, korábban a Fianna Fail, jelenleg Sinn Féin TD, aki részt vett a Hamász gázai terrorcsoport elleni izraeli blokád megtörésére irányuló kísérletekben, májusban – a 11 napos konfliktusra utalva – azt mondta, hogy Izrael „ki akarja irtani Palesztinát”. A továbbiakban Izraelt „apartheid, rasszista, terrorállamnak” nevezte.

2018-ban egy olyan Facebook-kommentet is „lájkolt”, amely az izraelieket „gyilkos cionista rohadékoknak” nevezte, és úgy tűnt, hogy Hitler talán „nem is tévedett túl nagyot”.

Többek között a következő példák:

    – Martin Browne (Sinn Féin) Tipperary TD-je korábban olyan anyagokat osztott meg, amelyekben szeptember 11-i összeesküvés-elméleteket, valamint erőszakos anticionista kommentárokat és „Izrael hozta létre az ISIS-t” üzeneteket terjesztett.

    – Niall Collins (Fianna Fail), a szakképzésért és továbbképzésért felelős államtitkár nemrégiben „hatalmas zsidó lobbit” emlegetett, amelyet az Izrael amerikai támogatásáért okolt.

    – Paul Gavan szenátor (Sinn Féin) nyíltan támogatja a BDS-t. Aktívan lobbizik külföldi művészeknél, hogy ne lépjenek fel Izraelben, Izraelt „apartheid államnak” nevezve.

    – Mick Wallace (független) európai parlamenti képviselő jobboldali antiszemita összeesküvés-ellenes honlapokról oszt meg anyagokat. Izraelt okolja 9/11-ért, azt sugallja, hogy zsidók irányítják a médiát, és a zsidóságot „törzsi szociopátiának” nevezi.

A jelentés azt is dokumentálja, hogy ír politikusok hogyan segítik az „álhírek” terjedését a közösségi médiában. Rámutat egy példára, amikor Pat Buckley, (Sinn Féin) TD (Cork East) megosztott egy hamisított fotót, amelyen egy izraeli katona áll egy fiatal palesztin lányon, ami felháborodást váltott ki a közösségi médiában, olyan kommentekkel, mint „cionista söpredék”. Egy másik példa Frances Black szenátor (független) részéről azt a gondolatot erőltette, hogy Izrael elárasztja a Gázai övezetet.

„Ez egy éves rágalom, a vádak modern változata, miszerint a zsidók megmérgezték a kutakat. Minden évben a heves esőzések idején Izrael nyugati partvidékének nagy része, valamint a Negev és az Arava sivatagot elárasztják. Amikor Gáza is elárasztja őket, az antiszemita propagandisták kihasználják az alkalmat, hogy a zsidókat hibáztassák” – áll a jelentésben.

Nem korlátozódik a politikusokra, hanem „kiárad az utcára”.

Írország régóta az egyik leghangosabb Izrael-kritikus az Európai Unión belül, és itt működik Európa egyik legnagyobb BDS-mozgalma, például az Ireland Palestine Solidarity Campaign. Tavaly az ír törvényhozók egy olyan törvényjavaslatot fontolgattak, amely bojkottálná az izraeli telepeken előállított termékeket, májusban pedig az ország elfogadott egy indítványt, amelyben Izraelt Ciszjordánia „de facto” annektálásával vádolták.

Nemrégiben Írország részt vett az ENSZ Durban IV. konferenciáján, annak ellenére, hogy számos más nyugati ország bojkottálta az eseményt annak antiszemitizmusa miatt. Október 4-én Írország szintén nem csatlakozott több más nyugati országhoz, amelyek az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában aláírták az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó ígéretet.

A jelentés azt is részletezi, hogy az antiszemitizmus nemcsak a politikusokra korlátozódik, hanem „az utcára is kiárad”.

„Kevés a politikai akarat és kevés a hang, hogy fellépjenek ellene. Ez ahhoz vezetett, hogy az egész ír mainstreamben elburjánzott” – jegyezte meg a jelentés. „Szinte minden elemzett városban sok a kulcsfontosságú ‘aktivista’ előéletű, aki antiszemita tartalmakat osztott meg, vagy antiszemita ideológiának adott hangot. Még a holokauszttagadást megosztó aktivistákra is alig vagy egyáltalán nem reagáltak”.”

„Az antiszemitizmus az anticionista tevékenység egyik fő motivációja. Az antiszemita ideológiát osztó emberek gyakran azok, akik szórólapokat osztogatnak, tüntetést szerveznek és csoportokat indítanak a helyi területükön.”

Sok ilyen anticionista úgy tekint a cionistákra, mint „globális manipulátorokra, tolvajokra, vérszívókra” és olyan emberekre, akik „el akarják pusztítani a világot, hogy saját gonosz tervüket teljesítsék”.

Jackie Goodall, az Írország-Izrael Szövetség ügyvezető igazgatója „mélységesen nyugtalanítónak” nevezte a jelentést.

„Feltárja az antiszemitizmus borzalmas szintjének sötét alját, amely anticionizmusnak álcázza magát, és amely politikai és tudományos tereinkben, utcáinkon és máshol is megmutatkozik” – mondta.

„Csak remélni tudom, hogy a könyv olvasói köre túlmutat azokon, akiket már most is mélyen aggasztanak a bigottság és rasszizmus legrégebbi formájának az ír társadalomban való meghonosítására tett kísérletek, és hogy a mérsékeltebb politikusaink, a média és az ír közvélemény is megemészti tartalmát, és a könyv alapján cselekszik” – jelentette ki Goodall.

Dekódolják a német antiszemitizmust

Németországban egy új civil kezdeményezés tárja fel a sokak által tudatlanul használt antiszemita nyelvi kódokat.