Bocsánatot kért a zsidóktól a római polgármester-jelölt

Bocsánatot kért a római főpolgármester-jelölt a zsidó közösségektől egy tavaly megjelent cikke miatt.


Elnézést kért a zsidó közösségektől Enrico Michetti, a római főpolgármester-választás legesélyesebb jelöltje egy tavaly írt cikke miatt, állítja a Jewish Telegraphic Agency.

A jobbközép politikus ekkor úgy fogalmazott, hogy a holokauszton kívüli tömeggyilkosságok áldozatai azért kapnak kevesebb figyelmet, mert „nem állnak mögöttük a bankok”.

A zsidó közösségek vezetői ekkor elutasították a korábban rádiós műsorvezetőként foglalkozó jelölt kijelentéseit, aki megméretteti idén magát az október 17-18-i választáson. Michetti kilátásai igen jók, a hónap eleji első fordulóban a szavazatok 30%-át szerezte meg.

„Minden évben 40 különböző holokauszthoz kapcsolódó filmet forgatnak, kirándulásokat és mindenféle kulturális kezdeményezéseket finanszíroznak ennek a szörnyű üldöztetésnek az emlékére — idáig nincs is mondanivalóm” — írta Michetti notórius cikkében. „De vajon miért nem tekintünk ugyanolyan szánakozva a jugoszláv partizánok által olaszok ellen elkövetett mészárlásokra, a menekülttáborokra és a tömeggyilkosságok halottaira?” — tette hozzá. A politikus válaszlehetőségeket is megadott: „Talán azért, mert mögöttük nem állnak bankok, talán azért, mert nem folyik értük lobbitevékenység, amely eldöntheti a teljes Föld sorsát”.

Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb.

A megjegyzéseket, melyet a héten az Il Manifesto baloldali újság ásott elő azt a klasszikus antiszemita toposzt akarják alátámasztani, mely szerint a zsidók irányítják a világ pénzügyi rendszereit. A zsidó közösségek vezetői azonnal el is ítélték Michetti kijelentéseit.

„Pusztán annak a gondolata, hogy egy ilyen előítéletes ember irányítaná városi intézményeinket megrettent minket”

— fogalmazott Noemi Di Segni, az Olasz Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. „A párbeszéd kultúrájára való és a fasizmus elleni nevelés kulcsfontosságú eleme kell hogy legyen társadalmunknak” — tette hozzá.

A római zsidó közösség elnöke, Ruth Durughello egy tweetet tett közzé, melyben elítélte a főpolgármester-jelölt szavait: „Amikor arra kérünk, hogy emlékezz a soára, nem azért tesszük mert zsidók vagyunk, hanem mert mindig harcolni kell a gonosz ellen, megalkuvás nélkül”. Durughello hozzátette, Michetti szavai veszélyesek és előítéletesek.

Ruth Dureghello on Twitter: „Quando chiediamo di ricordare la Shoah non lo facciamo per noi ebrei, lo facciamo perché la Shoah è il paradigma del male e il male va combattuto senza ambiguità di nessuno tipo. Le parole di Michetti sono pericolose e nascondono un inquietante pregiudizio. / Twitter”

Quando chiediamo di ricordare la Shoah non lo facciamo per noi ebrei, lo facciamo perché la Shoah è il paradigma del male e il male va combattuto senza ambiguità di nessuno tipo. Le parole di Michetti sono pericolose e nascondono un inquietante pregiudizio.

Michetti nem kért azonnal bocsánatot és nem is kommentálta sokáig a holokauszttal kapcsolatos megjegyzéseit, bár kampánya során többször is elmondta, ellenzi az antiszemitizmust.

„A soá embertelenségében egyedülálló volt, ez volt a történelem legsötétebb pontja” — mondta Michetti.

„Mindenkinek éberségére és egységre van szükség, hogy harcolhassunk az antiszemitizmus minden formája ellen” — tette hozzá.

Vasárnap még tovább ment a főpolgármester-jelölt: „Őszinte elnézést kérek, amiért megsértette a zsidó közösség érzéseit, amit — mint minden olasz — nagyra értékelek” — jelentette ki a La Repubblica olasz lap szerint.

Dekódolják a német antiszemitizmust

Németországban egy új civil kezdeményezés tárja fel a sokak által tudatlanul használt antiszemita nyelvi kódokat.