Két újabb magyar kapott Világ Igaza kitüntetést

A mai nap kora délután, egy órakor a Világ Igaza kitüntetés és Bátorságért Érdemjel átadási ünnepségét tartották a Belügyminisztérium márványaulájában — jelenti a zsido.com.

„Aki megment egy életet, egész világot ment meg.” (Misna Szánhedrin 4:5.) – a posztumusz kitüntetett Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége, Bergován Mária pedig nem is egy, hanem összesen tizenegy életet mentett meg a vészkorszak legsötétebb időszakában.

Nagy Sándor, a zsidó származású Jellinek Mihályt és családját egyenként kísérte a zuglói családi házába, hogy ott elbujtathassa a tizenegy fős családot. Tette ezt nem csupán saját és felesége, de hat gyermeke életének kockáztatásával. A Jellinek családot 1944 nyarától egészen 1945 elejéig bújtatták a konyhájuk alatt kialakított rejtekhelyen.

Egy ízben még feljelentés is érte a Nagy családot, hogy zsidókat bújtatnak, azonban a nyilas razziát csodával határos módon mindannyian túlélték, mert a vérszomjas csürhének nem sikerült a bújtatottak nyomára akadniuk.

A nyomasztó mindennapok mellett Bergován Mária napról napra gondoskodott mindenkiről, hogy pedig mindenkire főzhessen még saját ékszereit és férje kitüntetéseit is el kellett adnia.

Ha ők nem lettek volna, a Jellinek családot valószínűleg elpusztították volna. Ám hála az ő önfeláldozásuknak a mai ünnepségen még egy Jellinek dédunoka is részt vehetett.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Pintér Sándor Magyarország miniszterelnök-helyettese, belügyminisztere, aki beszédében többek között kiemelte:

„A megmentők a történelmi tettek igaz és legnemesebb oldalára állnak: azok, akik saját életük veszélyeztetésével olyanokat mentettek meg, akiket egy terrorrezsim szisztematikusan üldözött és gyilkolt, azt a személyes terhet vállalták magukra, hogy ha missziójuk elbukik, ők maguk is üldözöttekké és legyilkoltakká válnak. A megmentettek nemes cselekedete, hogy nem feledték a megmentők veszélyvállalását, erkölcsi helytállását, a Világ Igaza kitüntetés megalapításával emlékeznek, köszönetet fejeznek ki és erkölcsi mértéket jelölnek ki az egész emberiségnek. A Holokauszt fájdalmas története arra nevel mindannyiunkat, hogy a pusztító embertelenség soha többé nem lehet az életünk legfőbb törvénye.”

Fotó: zsido.com/Cseh Viktor

Szintén beszédet mondott őexc. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam nagykövete, aki a történelmi bevezetője után köszönetet mondott nem csupán Nagy Sándornak és feleségének, hanem az ő gyermekeiknek is, akik segítettek rejtekhelyet építeni, élelmiszert beszerezni, s nem riadtak vissza a nyilasoktól sem, amikor azok igyekeztek kiszedni belőlük a családi „titkot”.

„Hálásak vagyunk a bátorságért és példamutatásért amelyet az Önök családja tanúsított az emberiség által valaha látott legszörnyűbb gonosszal szemben. Azok az emberek, akiket az Önök rokonai megmentettek, a Jellinek család, a Sumf család, Braun és Rimmer urak, valószínűleg nem élték volna túl a háború borzalmait, ha Sándor, Mária és gyermekeik nem lettek volna. Itt van velünk a közönség soraiban az ötéves Jellinek Barna, Jellinek Mihály dédunokája, aki a Nagy családnak köszönheti az életét. Ő az élő bizonyíték arra, hogy egy család megmentésével Nagyék megmentették a Jellinek család minden jövendő nemzedékét is.”

Nagy Sándor és Bergován Mária posztumusz kitüntetését unokájuk, Nagy Sándor vette át.

A „botrányhős” Márki-Zay Péter esete a zsidókkal

Az ellenzéki-előválasztás Márki-Zay–Dobrev párharccá szűkülésével nagyobb figyelmet kapnak mind a bal-, mind a jobboldali médiában a jelöltek korábbi kijelentései és megnyilvánulásai.