Irán még évekre lehet az atombombától

Yossi Cohen megjegyzései egybecsengenek az izraeli katonai hírszerzés vezetője, Tamir Hayman tábornok múlt heti véleményével — írja a World Israel News.

A figyelmeztetésekkel ellentétben, miszerint Irán hónapokon belül atomfegyverhez juthat, a Moszad korábbi vezetője azt mondta, hogy az iszlám köztársaság évekre van attól, hogy nukleáris csapásmérő képességet szerezzen, mivel más országok nem hagyják, hogy kifejlesszék azt.

„Úgy gondolom, hogy Irán a mai napig nincs még csak a közelében sem annak, hogy atomfegyverre tegyen szert” –

mondta Yossi Cohen a Jerusalem Post diplomáciai konferenciájának.

„Ez a világ egyes erői hosszú távú erőfeszítéseinek köszönhető”

— magyarázta.

Irán összehasonlítva is gyengébb helyzetben van, mivel „kevesebb külföldi támogatás áll rendelkezésre ahhoz, amit tesz, mint a múltban”

— tette hozzá Cohen.

Cohen megjegyzései ellentmondanak Benny Ganz, izraeli védelmi miniszter megjegyzéseinek, aki augusztusban arra figyelmeztetett, hogy Irán „mindössze két hónapra” van attól, hogy kifejlessze a nukleáris képességhez szükséges anyagokat, katonai szakértők pedig arra figyelmeztettek, hogy mindössze néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy ezek nukleáris fenyegetést jelentsenek.

Aviv Kohavi, az IDF vezérkari főnöke akkoriban kifejtette:

„Az iráni atomprogramban elért haladás arra késztette az IDF-et, hogy felgyorsítsa műveleti terveit, és a nemrég elfogadott védelmi költségvetés ezt hivatott kezelni”.

A júliusi 58 milliárd NIS (18 milliárd dollár) összértékű, jövő évi védelmi költségvetésben 2 milliárd NIS (620 millió dollár) sor szerepelt az Irán elleni műveletekre.

Cohen véleménye azonban egybecseng az izraeli katonai hírszerzés vezetőjének, Tamir Hayman vezérőrnagynak a véleményével, aki a múlt héten a 12. csatornának azt mondta, hogy a jelenlegi becslések szerint Irán legalább két évnyire van a bombától.

Hayman megjegyzései olyan hírek közepette hangzottak el, amelyek szerint Irán egyre gyorsabban halad a nukleáris képességek felé, miközben hátráltatja a Közös Átfogó Cselekvési Terv, ismertebb nevén az Iráni Atomalku újratárgyalását, amelyből az Egyesült Államok, majd Irán 2018-ban kilépett.

Ganz: Irán hetekre van attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő

Ganz hangsúlyozta, hogy Irán több tucat terrorcselekményért felelős a Közel-Keleten, és milíciákat működtet Jemenben, Irakban és más országokban.

Bármilyen időkeretről is legyen szó, egyértelmű, hogy Irán célként tűzte ki az atombombát. Ha ez megvalósul – vélekedett Cohen -, Izraelnek képesnek kell lennie arra, hogy ezt a fenyegetést saját maga neuralgikus pontjaira helyezze.

„Olyan képességeket kell kifejlesztenünk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy teljesen függetlenek legyünk, és megtegyük azt, amit Izrael már kétszer is megtett”

— mondta, utalva a szíriai és iraki atomreaktorok bombázására.

„Nem alhatnak nyugodtan Iránban”

— tette hozzá.

A JCPOA-val kapcsolatban Cohen felvetette, hogy a terv nem megy elég messzire.

„A JCPOA-ban a C az átfogó szót jelenti. Nem átfogó; átfogónak kell lennie” –

-mondta.

Ahhoz, hogy hatékony legyen, a tervet „teljesen fel kell újítani – nem csak egy-egy témában, hanem teljesen”

— tette hozzá:

„Ha nem így történik, Irán továbbra is olyan képességekkel fog rendelkezni, mint amilyenekkel ma rendelkezik, vagy még nagyobbakkal”.

2018-ban Cohen vezetésével a Moszad kicsempészett Iránból egy archívumot, amely három, eddig ismeretlen nukleáris telephely létezését tárta fel.

„Hacsak Irán nem tisztázza teljesen a múltbeli tetteit, nem szabad aláírni a nukleáris megállapodást”

– figyelmeztetett Cohen.

Az Ábrahámi Megállapodások témáját érintve Cohen áradozott, és az Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán közötti békeszerződést úgy méltatta: „fenséges dolog … nem kevesebb, mint egy csoda Izrael számára”.

„Remélem és imádkozom, hogy ez a hullám folytatódjon”

— mondta, majd hozzátette:

„A modern nemzeteknek ma kapcsolatba kell kerülniük Izrael csillagával. Ez azért van, mert annyira innovatívak vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy a világ legokosabb embereit kell összehoznunk, akik vállvetve dolgoznak velünk és a technológiánkkal. Hiszem, hogy Izrael Állam fénye mindenkit elér. Minden nemzet számára ismert.”

Róháni: Washington beleegyezett a szankciók megszüntetésébe

 „A megállapodás többé-kevésbé készen van, már csak néhány részletet kell megoldani” – mondta Róháni.