Netanjahu kihívóra akadt a Likudban

A Knesszet volt elnöke arra figyelmeztet, hogy ha nem történik változás, a párt ellenzékben marad. Szerinte a Likudban egyre többen belátják, hogy Netanjahu nem nyerheti vissza a hatalmat.

A Likud országgyűlési képviselője, Yuli Edelstein hétfőn bejelentette, hogy kihívja Benjamin Netanjahut a párt vezetéséért. Ez a lépés pletyka formájában már hónapok óta terjengett az izraeli belpolitikában. Edelstein, a Knesszet korábbi elnöke, egészségügyi miniszter és a Likud listájának második helyezettje a 12-es csatornának adott interjúban tette meg a bejelentést – számolt be róla a The Times of Israel. Elmondta, hogy azért döntött úgy, hogy megpályázza a pártvezetést, „mert a jelenlegi kormány egyszerűen veszélyes Izraelre nézve”. Edelstein megjegyezte, hogy

bár az elmúlt két és fél év alatt négy választást is nyert a Likud, egyszer sem sikerült egységkormányt alakítania.

A Netanjahut végül a hatalomból kiszorító koalícióhoz csatlakozott pártok közül néhányan ideológiailag ugyan a Likudhoz állnak közelebb, azonban nem voltak hajlandók kormányra lépni a párttal. Ennek okát Edelstein a három korrupciós ügyben bíróság előtt álló Netanjahu vezetésében látja. „Tehát ha nem végzünk komoly lélekvizsgálatot otthon, akkor még hosszú évekig ellenzékben maradunk” – mondta Edelstein. Amikor a Likud végül pártválasztásokat tart, a tagok valójában nem közte és Netanjahu között fognak választani, hanem közte és – a Netanjahu győzelme esetén állami szinten nyertes – Jáir Lapid külügyminiszter, a Knesszet második legnagyobb pártjának, a Jes Atidnak a vezetője között – tette hozzá a politikus.

Edelstein feltette a kérdést: „Benjamin Netanjahuval négyszer nem sikerült kormányt alakítanunk. Hogyan fogunk hirtelen sikerrel járni az ötödik alkalommal?” Jelezte, hogy amennyiben elnyerné a párt vezetését, a Likudot a jelenlegi koalíció felbontásával próbálná bevonni a kormányba, ahelyett, hogy új országos választásokra várna. Értékelve, hogy

több mint 70 olyan Knesszet-tag van, akik jobboldali pártokból jöttek, Edelstein azt mondta, „lehet, hogy [országos] választások nélkül is képesek leszünk nemzeti egységkormányt létrehozni”.

Elmondta, hogy a legnagyobb tisztelettel van Netanjahu és az általa elért eredmények iránt. „De a tények önmagukért beszélnek: Négyszer mentünk választásokra [az ő vezetése alatt]; négyszer sok mandátum jutott a Likudnak; négyszer nincs nemzeti kormány a Likud vezetésével” – tette hozzá. A Likud az elmúlt négy választáson Netanjahu alatt nem szerzett egyértelmű hatalmat, „és úgy tűnik, soha nem is fog” a volt miniszterelnök vezetése alatt – mondta. „A Likudban egyre többen kezdik ezt belátni”.

Nir Barkat volt jeruzsálemi polgármester szívesen átvenné Netanjáhu helyét

„Úgy akarja átvenni a Likudot a Virgin-szigetekről származó pénzével, mintha az egy részvény lenne, de a Likud tagjai ennél okosabbak” – mondta Barkatról, az egyik ellenlábasa.

A Likud legutóbb 2019-ben tartott párton belüli miniszterelnök-jelölti előválasztásokat. Bár elismerte, hogy újabb előválasztásokat nem terveznek tartani a közeljövőben, valószínűleg még három évig, Edelstein reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban kiírják a párton belüli szavazást, hogy lehetővé váljon vezetőségváltással a Likud elmozdulása az ellenzékből. Amennyiben nem sikerülne elnyernie a vezető helyet, Edelstein továbbra is a Likudban marad – jelentette ki.

Netanjahuhoz közeli források komolytalannak vélik Edelstein bejelentését, miszerint kihívója lesz a régi pártvezetőnek. „A Likud egy demokratikus párt.

Benjamin Netanjahut kevesebb mint két éve hatalmas többséggel, 72,5%-kal választották újra a Likud vezetőjévé. Bárki, aki szeretné megpályázni a vezetést, szívesen látjuk az előválasztásokon”

– mondta egy forrás a héber médiának. Nem Edelstein ugyanakkor az egyetlen, aki szemet vetett Netanjahu trónjára. Májusban, amikor a legutóbbi választások után még javában folytak a koalíciós tárgyalások, az akkori pénzügyminiszter, Israel Katz azt mondta a Likud aktivistáinak, hogy a párt hatalomból való kiesésének megakadályozása érdekében azt javasolta, hogy Netanjahu ideiglenesen lépjen félre, így lehetővé téve egy jobboldali kormány megalakítását. Netanjahu elutasította az ajánlatot.

Akadhatnak azonban mások is, akik egy pártvezetői versenyben legyőzhetnék nem csak Netanjahut, hanem Edelsteint és Katzot is. Egy júniusi televíziós felmérés szerint a Moszad volt vezetője, Josszi Cohen a Likud-szavazók által preferált jelölt Netanjahu utódjaként, ha a volt kormányfő lemondana a párt vezetői tisztségéről is. Cohen hivatalosan még nem lépett a politikai színtérre. Arra a kérdésre, hogy kit támogatnának a Likud vezetőjeként, ha Netanjahu visszavonulna, a Likud megkérdezettjeinek 27 százaléka mondta Cohent. Őt követi a Nir Barkat Knesszet-képviselő 16 százalékkal – derül ki a Channel 12 hírcsatorna felméréséből. Barkat után Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet következik a felmérés szerint a válaszadók 8 százalékának támogatásával, majd Katz 5 százalékkal, végül pedig Edelstein 5 százalékkal.

„Legfontosabb feladatunk a zsidó identitás és a diaszpórában élők Izraelhez kötődésének erősítése”

A Szochnut új régiós vezetőjének megérkezésével új lendületet kaphat az Izraelhez való kötődés előremozdításáért dolgozó szervezet. Roman Polonskyval Megyeri A. Jonatán beszélgetett.