Nir Barkat volt jeruzsálemi polgármester szívesen átvenné Netanjáhu helyét

Nir Barkat volt jeruzsálemi polgármester versenyben van az ellenzéket vezető Benjamin Netanjáhu leváltásáért – azonban néhány Likud képviselő megpróbálja megállítani – írja a The Jerusalem Post.

A Benjamin Netanjahu leváltásáért folyó következő Likud tisztújítás előtt pár Likud képviselő vasárnap jóváhagytak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy ártson Nir Barkat Knesszet-tag és volt jeruzsálemi polgármester jelöltségének.

Barkat végzett az első helyen a Likud-tagokat vizsgáló felmérésekben, hogy kit látnának szívesen a párt élén a Netanjáhu utáni korszakban. Barkat azt mondta, hogy nem szállna szembe a volt miniszterelnökkel, de indulna, ha Netanjahu távozik a politikából.

David Amsalem Likud képviselő, aki már több mint egy évtizede viszálykodik Barkattal, olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely az előválasztáson 100 000 sékelre korlátozná a maximális kiadásokat, ami jóval kevesebb, mint amennyit Barkat, a Knesszet leggazdagabb tagja valószínűleg költene.

Barkat vagyonát már most is több százmillió sékelre becsülik. Hamarosan további százmilliókat fog keresni, amikor is az eToro fintech céget, amelynek 10%-át ő és testvére birtokolja, 10 milliárd dolláros értéken bevezetik a Nasdaqra.

Pandora-papírok: Jeruzsálem egykori polgármesterének neve is előkerült az offshore listán

A Pandora-papírok között felbukkant II. Abdullah jordán király neve is, akihez 106 millió dolláros vagyont és 14 amerikai és brit luxusingatlant kötöttek.

„Miután Barkat végigjárta az országot, több millió sékelt költve, indulni fog az előválasztáson”

– mondta Amsalem.

„Úgy akarja átvenni a Likudot a Virgin-szigetekről származó pénzével, mintha az egy részvény lenne, de a Likud tagjai ennél okosabbak, és nem vakítja el őket egy vendég, aki belép a pártba, még akkor sem, ha sok pénze van”.

Barkathoz közeli források azt válaszolták, hogy Amsalem csak dühös volt, amiért Barkat nem léptette elő, amikor Barkat Jeruzsálem polgármestere volt, Amsalem pedig egy városi ügyosztályt vezetett.

A Likud egy másik valószínűsíthető jelöltje, Israel Katz a Ynetnek adott interjújában támogatta a törvényjavaslatot, mondván, hogy a korlátozás ésszerű, és nem egy adott jelölt ellen irányul. Egy másik jelölt, Tzachi Hanegbi képviselő pedig azt mondta, hogy egyelőre még bizonytalan, és megvárja, hogy a Likud-frakció hogyan dönt.

Az ember, aki ingyen lenne Izrael pénzügyminisztere

Nir Barkat elhatározását nem a véletlen szülte lehetőség vezérli, úgy tűnik, régóta készül a Likud és az ország gazdasági megreformálására.