Utoljára látogatott Merkel kancellárként a Jád Vásembe

„A zsidó nép elleni bűncselekmények, amiket itt dokumentáltak, egy örök intő jel Németország irányába a felelősségről” — fogalmazott a leköszönő német kancellár, Angela Merkel.

A jeruzsálemi Jad Vasembe látogatott Angela Merkel leköszönő német kancellár Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel, Dani Dajannal, a Jad Vasem igazgatósági elnökével és Meir Lau Yisrael rabbival, a Jad Vasem tanács elnökével vasárnap.

Ez volt Merkel hatodik és egyben utolsó látogatása a központban

számolt be róla a Jewish News Syndicate.

Merkel megtekintette többek közt a „Flashes of Memory: Photography in the Holocaust” (Az emlékezet villanásai: Fotózás a holokauszt alatt) illetve a Holokauszt Művészeti Múzeumot is. A Jad Vasem beszámolója szerint később megtekintette a jelenleg is épülő Soá Hagyaték Campus-t is, ahol külön kíváncsi volt a szülőhelyéről, Hamburgból származó tárgyakra.

A látogatást követően Merkel meglátogatta Henry Foner holokauszt-túlélőt is, végül pedig részt vett egy állami emlékünnepségen is a központ Emléktermében.

A szertartást követően a kancellár személyes időt is kért a holokauszt történeti múzeumában — számolt be róla a Jad Vasem.

„Minden alkalommal megérint a Jad Vasem, akárhányszor is látogatok el ide” — írta be a német kancellár a Jad Vasem vendégkönyvébe gondolatait. „A zsidó nép elleni bűncselekmények, amelyek itt vannak dokumentálva örökre intő jelként szolgálnak Németország számára a felelősségről és figyelmeztet:

minden egyes zsidóért hálásak vagyunk, akik a soá borzalmai után is visszatértek és otthont alapítottak Németországban. Ez a belénk vetett bizalom arra biztat minket, hogy minden nap újult erővel álljunk ki az antiszemitizmus, a gyűlölet és az erőszak ellen.

Ez minden szövetségi [német] kormány kötelezettsége” — tette hozzá.

Az emlékünnepség során Bennett megköszönte Merkelnek a holokauszt-emlékezés rendíthetetlen támogatását. A soának — fogalmazott Bennett — sok tanulsága van, azonban ami talán a legfontosabb és legegyszerűbb is, hogy „a zsidó nép helye itt van, a földjén, Izraelben”.

A látogatás végén Dajan átadta a kancellárnak az „emlékezet jelképét”, Carol Deutsch belga művész fotóalbumát és teljes bibliai illusztrációit, amelyeket korábban a Holokauszt Művészeti Múzeumban mutattak meg neki.

„Legfontosabb feladatunk a zsidó identitás és a diaszpórában élők Izraelhez kötődésének erősítése”

A Szochnut új régiós vezetőjének megérkezésével új lendületet kaphat az Izraelhez való kötődés előremozdításáért dolgozó szervezet. Roman Polonskyval Megyeri A. Jonatán beszélgetett.