Síita párt nyerte az iraki választásokat

A Muktada asz-Szadr síita befolyásos hitszónok vezette asz-Szajrún nevű pártszövetség végzett első helyen az első eredmények feldolgozása alapján a vasárnapi iraki előrehozott parlamenti választásokon — tudatta a pártszövetség szóvivője.

A hivatalos vezetők nem közölték, hogy a mozgalom hány képviselői helyre számíthat, az asz-Szajrún szóvivője viszont az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy valószínűleg 73 képviselőjük lesz a 329 fős képviselőházban. Amennyiben az első szavazatok alapján mutatkozó tendencia valósnak bizonyul, a szadrista mozgalomnak jelentősen sikerül növelnie a képviselői helyei számát a törvényhozásban, a jelenlegi ötvennégyről több mint hetvenre.

Ez azt is jelenti, hogy továbbra is a mozgalom rendelkezik majd a legnépesebb frakcióval a parlamentben, és nagy befolyással lesz az új kormány összetételére és a kormányfő kinevezésére

— jegyezte meg az AFP.

A Núri al-Máliki volt kormányfő vezette Jogállam Szövetsége nevű párt áttörést ért el, várhatóan harminchét képviselői helyük lesz a parlamentben a szövetség szerint. Elemzők szerint a várhatóan az előzőhöz hasonlóan széttöredezett parlamentben az egyértelmű többség hiánya miatt a különböző csoportot szövetségekről lesznek kénytelenek tárgyalni. Az Irán és az Egyesült Államok között egyensúlyozó ország pártjai várhatóan hosszas tárgyalásokat kezdenek az új miniszterelnök — ezt a tisztséget rendszerint egy síita muzulmán tölti be — valamint a miniszterek személyéről.

A 2003 és Szaddám Husszein diktátor — az amerikai invázió következtében történt -megbuktatása után tartott ötödik parlamenti választásokon rekordalacsony — megközelítőleg 60 százalékos — volt a részvétel. A 2005-ben elfogadott alkotmány szerint Irak parlamentáris köztársaság, államvallása és elsődleges jogforrása az iszlám. A törvényhozó hatalom letéteményese az egykamarás, 329 tagú Képviselők Tanácsa, amelynek 320 tagját négy évre választják, kilenc helyet a kisebbségeknek tartanak fenn. A 2020 novemberében életbe lépett új választási törvény értelmében a szavazásra jogosultak pártlisták helyett konkrét választókörzeteket képviselő egyéni képviselőkre voksolhatnak, korábban képviselőcsoportok képviseltek egész tartományokat.

A voksoláson 167 politikai párt és több mint 3200 jelölt szállt ringbe a parlamenti helyekért.

A vasárnapi szavazást a tervek szerint jövőre tartották volna, de a fővárosban, Bagdadban és a déli tartományokban 2019 végén kitört népfelkelés miatt előrehozták. Több tízezer ember vonult akkor az utcára, hogy tiltakozzon a korrupció, a rossz szolgáltatások és a növekvő munkanélküliség ellen. A biztonsági erők éles lőszert és könnygázt bevetve halálos erővel léptek fel ellenük. Néhány hónap alatt több mint 600 embert öltek meg és több ezren megsebesültek.

Tajvan nem fél szembeszállni Kínával

„Demonstrálni fogjuk eltökéltségünket, hogy megvédjük magunkat annak érdekében, hogy senki ne kényszeríthesse Tajvant arra az útra, amelyet Kína kijelölt számunkra.” – mondta Tsai Ing-we elnök.