Járványkezelésen csapott össze Netanjahu és Bennett a Knesszetben

Rendkívüli plenáris ülésen csapott össze a járványkezelés felett az izraeli ellenzék vezetője és a miniszterelnök, míg az ország költségvetési javaslatára készülnek.

Naftali Bennett izraeli kormányfő és Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető hétfőn hosszas vitába keveredett a Knesszet különleges plenáris ülése során.

Az ülést az ellenzék hívta össze a kormány „társadalmilag érzéketlen költségvetési javaslata miatt, amely bántaná a nincsteleneket és megemelné az adókat”.

Beszédében Bennett megtámadta a Netanjahu vezette előző kormányt azzal, hogy „nulla öntudata van”, mert a volt miniszterelnök adminisztrációja több éve nem fogadta el az állami költségvetést.

„Kormányomat nem rázkódtatják meg az Ön kormányát érintő különféle érdekek. Már rég végrehajtottuk a költségvetés első olvasatát, ami évek óta a legtudatosabb társadalmi célú költségvetés” — jelentett ki Bennett.

Nir Barkat volt jeruzsálemi polgármester szívesen átvenné Netanjáhu helyét

„Úgy akarja átvenni a Likudot a Virgin-szigetekről származó pénzével, mintha az egy részvény lenne, de a Likud tagjai ennél okosabbak” – mondta Barkatról, az egyik ellenlábasa.

Amikor Netanjahu felállt, hogy az ellenzék nevében beszéljen, azt mondta, hogy

„három hónapnyi miniszterelnöki hivatali időt követően Bennett-nek nincsen egyértelmű megbízatása

— ez az amit az izraeliek gondolnak”. Netanjahu azt is elmondta, hogy „az izraeli történelemben sosem volt még olyan eset, amikor egy hivatalban lévő miniszterelnök a választási küszöbön toporgott volna a szavazásokon és sosem volt olyan eset sem, hogy valami miniszterelnökké vált volna pusztán azért, mert határozottan ül a Knesszet-beli székében”.

Netanjahu tovább támadta a miniszterelnököt, amiért nem értékelte megfelelően a nyári koronavírus Delta-variáns fenyegetését, mondván, hogy amikor „átadta a kulcsokat” Bennett-nek, gyakorlatilag nem volt fertőződési esetszám Izraelben.

„Tétlenül ült, önelégült és arrogáns módon, még akkor is, amikor arra kértem, hogy hozza be azokat az oltóanyagokat Izraelbe, amiket már kifizettünk, de nem tett semmit”

— mondta Netanjahu az esetek megugrására reagálva. A volt kormányfő szerint a megfelelő pillanatban kellett volna megragadni a zsidó állam kezét, akkor amikor a védőoltás elleni érzelmek gyengülni látszottak és emlékeztető oltásokat kellett volna beadatni.

Később Bennett is reagált a volt kormányfőre. Bennett kiemelte, hogy bár Netanjahu egy augusztusi emlékeztető oltási kampányolt, kormánya már júliusban megkezdte azok beadatását. Netanjahu erre viszontválaszban kiemelte, a kormány meg sem hallgatta, amikor figyelmeztetni akarta őket a közelgő veszélyre.

Netanjahu kihívóra akadt a Likudban

A Knesszet volt elnöke arra figyelmeztet, hogy ha nem történik változás, a párt ellenzékben marad.