A rendőrség elkezdi kitoloncolni az illegálisan Izraelben tartózkodó héber izraelitákat

A Negev sivatagi Dimona városában élő 3000 fős közösség 51 tagját arra kötelezték, hogy szeptember 23-ig hagyják el Izraelt, de mindeddig nem mozdultak – írja a The Times of Israel.Vasárnap elkezdte bejárni a bevándorlási rendőség a déli Dimona város területeit a Héber Izraelita Hitközség 51 tagját keresve, akiket arra hivatkozva, hogy nincs jogállásuk a tartózkodásra, szeptember 23-ig köteleztek az ország elhagyására.

„Megkezdődött a kitoloncolás végrehajtása, és ma néhány bevándorlási tisztviselő jött, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze a közösség összes üzleti területét”

– mondta a Héber Izraeliták szóvivője, Ashriel Moore a Times of Israelnek.

Az év elején 17 levelet küldtek azoknak a családoknak, amelyekhez az az 51 személy tartozik, akik közül néhányan Izraelben születtek, és akiknek a gyermekei közül néhányan az IDF-ben szolgáltak.  Azt mondták nekik, hogy 60 napon belül távozzanak, de fellebbezési jogot kaptak.

A belügyminisztérium népesség- és bevándorlási hatósága a múlt hónapban válaszul a családoknak azt írta, hogy sem a hosszú távú izraeli tartózkodás, sem az országban való munkavállalás nem elegendő indok a státusz megváltoztatásához.

A szeptember 23-i határidő anélkül telt el, hogy a közösség egyetlen tagja is elhagyta volna az országot.

Miután a Belügyminisztérium elutasította a fellebbezéseket, a közösség a Beersheba kerületi bírósághoz fordult, amely felkérte, hogy tisztázza, miért kérik a csoportos kereset benyújtását.

„A közösség válasza már készen áll, és a bírósághoz kell benyújtani”

– mondta Moore.

„Héber izraelitákat” toloncolnak ki Izraelből

A dél-izraeli Dimona közel 3000 fős héber izraelita közösségének mintegy 50 tagjával közölték, hogy szeptember 23-ig el kell hagyniuk az országot, mivel nincs jogállásuk Izraelben.

Mind az 51 ember, aki kitoloncolási értesítést kapott, vagy turistaként lépett be Izraelbe az Egyesült Államokból, és az engedélyezett három hónapos tartózkodás lejártával illegálisan az országban maradt, vagy az ő gyermekeik.

Moore szerint, aki a kitoloncolások megállítására irányuló kampányt koordinálja, olyan felnőttek, akik Izraelben születtek. Közülük néhányuknak saját gyermekeik vannak. Azok, akik nem jogosultak az amerikai állampolgárságra, vagy lemondtak róla, hontalanok, és nincs hová menniük.

A 3000 fős közösség, amely úgy véli, hogy egy ősi izraelita törzs leszármazottja, 1969-ben kezdett Izraelbe érkezni, követve a néhai Ben Cartert, egy chicagói acélmunkást, aki átnevezte magát Ben Ammi Ben-Izraelnek, és azt állította, hogy ő Isten képviselője a földön.

Honlapja szerint a többnejűséget megengedő közösség nem csatlakozik egyetlen valláshoz sem, „mert a vallások csak megosztották az embereket”. Betartják azonban a Tórában említett szombatot és a zsidó ünnepeket, a fiúgyermekeket születésük után nyolc nappal körülmetélik, és megkövetelik a nőktől a tisztálkodás bibliai törvényeinek betartását.

A közösséget az izraeli vallási hatóságok nem ismerik el zsidónak.

Kik azok a fekete héber izraeliták?

Egyik csoportjuk vezetője Michelle Obama unokatestvére.