„Héber izraelitákat” toloncolnak ki Izraelből

A belügyminisztérium elutasítja az áprilisban kiadott kitoloncolási végzések elleni fellebbezéseket; a kitoloncoltak, akik közül néhányan Izraelben születtek, jogállást követelnek, és bíróság elé akarják vinni az ügyet — írja a Times of Israel.

A dél-izraeli Dimona közel 3000 fős héber izraelita közösségének mintegy 50 tagjával közölték, hogy szeptember 23-ig el kell hagyniuk az országot, mivel nincs jogállásuk Izraelben, különben a bevándorlási rendőrség általi erőszakos kitoloncolást kockáztatják.

A maradás engedélyezését kérő fellebbezésekre válaszul a belügyminisztérium népesség- és bevándorlási hatósága minden családnak azt írta, hogy sem a hosszú ideig tartó izraeli tartózkodás, sem az országban végzett munka nem elegendő indok a státusz megváltoztatására.

A levelek csütörtökön érkeztek, bár augusztus 9-én keltek.

A címzettek azt tervezik, hogy fellebbeznek a határozat ellen a beersebai bíróságon.

Az év elején 17 levelet küldtek az összesen 51 személyt számláló családoknak, akik közül néhányan Izraelben születtek, és akiknek gyermekei közül néhányan az IDF-ben szolgáltak. Arra szólították fel őket, hogy 60 napon belül távozzanak, de fellebbezési jogot kaptak.

A közösség, amely úgy véli, hogy egy ősi izraelita törzs leszármazottja, 1969-ben kezdett el Izraelbe érkezni, követve a néhai Ben Cartert, egy chicagói acélmunkást, aki Ben Ammi Ben Izraelnek nevezte el magát, és azt állította, hogy ő Isten földi képviselője.

Mind az 51 személy, aki kitoloncolási értesítést kapott, turistaként érkezett Izraelbe az Egyesült Államokból, és az engedélyezett három hónapos tartózkodás lejártával illegálisan az országban maradt.

Ashriel Moore szerint, aki a kitoloncolások megállítására irányuló kampányt koordinálja, néhányan felnőttek, akik Izraelben születtek. Közülük néhányuknak saját gyermekeik vannak. Azok, akik nem jogosultak az amerikai állampolgárságra, vagy lemondtak róla hontalanok, és nincs hová menniük.

Honlapja szerint a többnejűséget megengedő közösség nem csatlakozik egyetlen valláshoz sem, „mert a vallások csak megosztották az embereket”. Betartja azonban a Tórában említett szombatot és a zsidó ünnepeket, fiúgyermekeit születésük után nyolc nappal körülmetéli, és megköveteli a nőktől a tisztálkodás bibliai törvényeinek betartását.

Izrael vallási hatóságai nem ismerik el őket zsidónak.

A közösség számos tagja 2003-ban állandó tartózkodási engedélyt kapott. 2004-től a fiatalok az Izraeli Védelmi Erőkben szolgálnak. Azok, akik teljesítik a katonai szolgálatot, jogosultak állampolgárságért folyamodni, és a legtöbb kérelmet jóvá is hagyják.

2014-ben az akkori belügyminiszter, Gideon Sa’ar bejelentette, hogy az állandó lakosok állampolgárságot szerezhetnek, ha lemondanak amerikai állampolgárságukról. (Azok, akik katonai szolgálatot teljesítettek, amerikai útlevelük feladása nélkül is kérhették az állampolgárságot, ha rendelkeztek vele.)

A 30 éves Moore, a közösség egyik alapítójának fia, aki az IDF-es szolgálatának köszönhetően izraeli állampolgár elmondta, hogy a közösség tagjai adót fizetnek, és teljesen beilleszkedtek az állami iskolákba és általában Dimona életébe.

Több tucat „Afrikai Héber Izraelitát” utasít ki Izrael

Egyelőre nem világos milyen szempontrendszer alapján kaptak állampolgárságot egyesek, ahogy az sem, vajon miért várt eddig a belügyminisztérium a többiek kiutasításával.