Az egyetlen volt náci párttag, aki a jeruzsálemi Cion-hegyen nyugszik: Oskar Schindler

Egy nem mindennapi ember alussza örök álmát a jeruzsálemi Cion-hegyen található katolikus temetőben: egy volt náci párttag, Oskar Schindler. A 47 éve, 1974. október 9-én elhunyt, a zsidók megmentőjeként becsben tartott személy az egyetlen, aki náci múltja ellenére végső nyughelyet kapott Izrael fővárosának egyik sírkertjében – írja a Múlt-kor.

Oskar Schindler 1908-ban Zwittauban született, jómódú szudétanémet családban. A várost az első világháborút követően elcsatolták az Osztrák-Magyar Monarchiától, így Schindler fiatal éveinek jelentős részét az újonnan alakult Csehszlovákiában töltötte.

Oskar igazi bajkeverő volt, akit kiapadhatatlan kalandvágy fűtött. 1935-ben, 27 éves korában csatlakozott a csehországi német kisebbséget összefogó, náci szimpatizáns Szudétanémet Párthoz, majd nem sokkal a belépése után a német titkosszolgálatnak, az Abwehrnek kezdett dolgozni.

A cseh hatóságok ezen tevékenységét nem nézték jó szemmel, rövid időn belül elfogták és kémkedésért halálra ítélték. A német hadsereg azonban 1938-ban bevonult a Szudéta-vidékre, így Schindler megmenekült. Miután szabadon engedték, a hálás kém rögvest csatlakozott a náci párthoz.

A második világháború kitörése után Schindler a németek által megszállt Lengyelországba költözött, ahol egy krakkói zománcáru-gyár tulajdonosa és igazgatója lett.

Párttagságát, a Wehrmachtban, illetve az Abwehrben megszerzett kapcsolati tőkéjét kamatoztatva zsíros szerződéseket kötött, így egyike lett azoknak az iparos vállalkozóknak, akik különféle zománcárukkal, edényekkel látták el a német hadsereget.

Milliókért árverezték el a náci zsidómentő gyűjteményét

A legendássá vált Oskar Schindler néhány személyes holmijáért fizettek szép összeget a napokban egy bostoni árverésen.

A nős, de az állandó liezonokat kedvelő Schindlerből egy csapásra gazdag üzletember lett, a megszálló elit egyik oszlopos tagja. A fényt és a csillogást azonban zavaróan beárnyékolta a németek emberbarátnak nem mondható lengyelországi megszálló tevékenysége.

Oskar Schindler ugyanis nem tudott szemet hunyni az üldözött zsidók nyomora felett, akiket a nácik tömegével kínoztak és öltek meg. A kémből lett üzletember ezért mindent elkövetett, hogy viszonylag humánus környezetet teremtsen a gyárában dolgozó zsidó munkásai számára.

Gyakran a jó hírnevével játszott: annak érdekében, hogy megóvja az üldözött zsidók életét, még arra is hajlandó volt, hogy pazar ajándékokkal kenyerezze le a közeli Krakkó-Plaszówi koncentrációs tábor vezetőjét, Amon Göthöt.

Ez nem volt könnyű feladat, mivel Göth hithű náciként, sokszor igazi vadállatként viselkedett az alávetett zsidó rabokkal szemben: az egyik hírhedtté vált időtöltéseként gyanútlan zsidó foglyokra lövöldözött házának erkélyéről.

A nácik rémuralma azonban nem tartott örökké, a háború menete lassan megfordult, a németek a keleti fronton hátrálni kényszerültek. A Vörös Hadsereg benyomult a Wehrmacht által megszállt lengyel területekre, így Schindler gyárát evakuálni kellett Brünnlitz városába (ma Brněnec, Csehország területén fekszik).

A cikk folytatása itt olvasható.

„A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, mit képes megtenni egyik ember a másikkal”

A budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója elmondta: a deportáltak átlagemberek voltak, „bűnük” többnyire csak az volt, hogy zsidónak születtek.