Milliókért árverezték el a náci zsidómentő gyűjteményét

A legendássá vált Oskar Schindler néhány személyes holmijáért fizettek szép összeget a napokban egy bostoni árverésen.

A kikiáltási ár közel duplájáért, 46 303 dollárért (közel 13 millió forintért) talált új gazdát Oskar Schindler elegáns karórája, iránytűje, két golyóstolla, egy náci kitüntetése és egy sajátságos névjegykártyája — közölte egy aukciós internetes oldal, az artdaily.com. A gyűjtemény Schindler egyik leszármazottjának családi örökségéből került a bostoni RR Aukciósház árverésre.

Oskar Schindlerre, aki a második világháború alatt náci párttagként kémkedett a Harmadik birodalomnak, és ezzel párhuzamosan gazdag iparosa és kiszolgálója is lett Hitler Németországának, ma az egyik legismertebb zsidómentő hősként emlékeznek sokan. Tény, mintegy 1200 zsidó neki köszönheti azt, hogy megmenekült a biztosnak tűnő haláltól. Erről készítette 1993-ban Oscar-díjak özönét elnyerő hollywoodi filmjét Steven Spielberg.

Fotó: Az artdaily.com montázsa

A különleges sorsú és stílusú Schindler legendája alighanem hozzájárulhatott ahhoz, hogy a múltheti árverésen minden értéktárgyát nagy érdeklődés övezte.

Ezek elképesztő jelentőségű személyes tárgyak. Együtt mutatják meg igazán Schindler kalandos és szenvedésekkel teli életét a háború előtt és után. Nagyon elégedettek vagyunk az árverés végkifejletével. Megtiszteltetés volt megosztani ennek a rendkívüli embernek a történetét

— mondta Bobby Livingston, az aukciós ház ügyvezető alelnöke.

A tárgyak valóban érdekes történetek tanúi: a legértékesebb alighanem egy Longines márkájú karóra, amit a német férfi Argentínában vásárolt 1957-ben, egy évvel azelőtt, hogy az ottani, balul sikerült üzleti vállalkozásai miatt visszaköltözött Németországba. Schindler kevesebb, mint 10 évet töltött a latin amerikai országban, amely azokban az években elég népszerű búvóhelye volt háborús bűnös, egykori náci tisztségviselőknek.

A háború alatt Krakkóban saját gyárral is rendelkező Schindler — mint ismert, az ingyen dolgoztatott zsidóknak ott biztosított menedéket — Hitler és a nácik bukása után, 1945-ben menekülni kényszerült Lengyelországból. Az árverésen értékesítették azt az iránytűt is, amely az eladók szerint létfontosságú szolgálatot tett a menekülésben lévő Schindler házaspárnak, akik a mai Csehország Ausztriával határos részénél gyalog kellett hogy megtalálják az amerikai frontvonalat.

A személyes kollekció részeként kelt el egy fából készült névjegykártya, Schindler frankfurti címével. A férfi végül is sikeresen talált menedéket közvetlenül a háború után Münchenben és élt több német városban is később, ahol többnyire sikertelen gazdasági tevékenységekkel kísérletezett. Ezekben az években a Schindler házaspár — mily groteszk ezt rögzíteni — többnyire zsidó szervezetek és magánszemélyek adományaiból tartotta fenn magát.

Ugyancsak a gyűjtemény részeként kelt el egy olyan náci kitüntetés is, amit minden olyan párttag vagy katona megkapott, akik részt vettek a Szudéta vidék elfoglalásában, valamint két darab Parker márkájú golyóstoll is.

Oskar Schindler, akit élete végéig támogattak anyagilag zsidó túlélők és leszármazottaik, 1974-ben hunyt el. Ő az egyetlen olyan volt náci párti német állampolgár, akit Cion hegyén, Jeruzsálemben temettek el.